A spanyol leminősítés hitelminősítői presztízs intézkedésnek látszik, az olasz kötvényaukció meg pótcselekvésként értékelhető. A piac immár a görög választásokra figyel. A kockázatkerülőknek pénteken távozniuk kell a „rulett asztaltól”, míg a vérbeli spekulánsoknak hétvégéig meg kell tenniük tétjeiket. Holnap zárások és nyitások kusza kavalkádja várható.

A spanyol leminősítések, olasz kötvényaukciók igazából csak pótcselekvésnek bizonyulnak jelenleg, mivel a befektetők a vasárnapi görög választásokra és a jövő szerdai Fed-kamatdöntésre várnak – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve, amíg a görög választások kapcsán napról-napra pesszimistább a piac, vagyis egyre többen várnak dollárerősödést, a szereplők egyre több reményt fűznek egy újabb grandiózus Fed lépéshez.

A mentőöv javít Spanyolország helyzetén

Mint arról a Tőzsdefórum is beszámolt, a Moody’s Investor Service 3 fokozattal Baa3 kategóriába minősítette le a spanyol hosszú lejáratú államadósságot, ez épp egy fokozattal van a magyar Ba1 felett, így már csak egy kategória választja el a dél-európai államot a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriától. A hitelminősítő azzal indokolta a döntést, hogy hiába a minapi 100 milliárd eurós bankmentő csomag, azt először a spanyol állam kell felvegye az európai mentőalaptól, majd továbbítsa azt a bankszektor számára. A Moody’s szerint így érdemben romlik Spanyolország adóspozíciója, az előrejelzésük szerint 90 százalékra emelkedhet idén a GDP arányos államadósság ráta.

A leminősítés fényében úgy tűnik, hogy hiába állapodott meg a spanyol kormány az Európai Unióval a tervezett banki mentőcsomagról, a hitelminősítőket ez egyáltalán nem hatotta meg. Elemzők szerint afféle presztízs intézkedésről van szó. Annyi bírálat érte korábban a hitelminősítőket, hogy mindig késve reagáltak a válságjelekre, ezért most szinte elébe mentek a spanyol eseményeknek. Az is igaz, hogy a hitelminősítés nem napi elemzéseken alapszik, a mostani osztályzatban tehát aligha játszhatott szerepet a friss megállapodás a bankmentésről.

A mentőöv, a leminősítés ellenére is sokat javít Spanyolország helyzetén, hiszen számottevően alacsonyabb kamat mellett tudnak így forráshoz jutni, s nem terhelik az állampapír piacot a bankszektor feltőkésítéséhez szükséges hitelfelvétellel.

Az olasz bankszektor stabilabb

Olaszország is kritikus pontra jutott, nem véletlenül kapott figyelmeztetést Berlinből, hogy a megkezdett úton kell tovább haladnia. Látni kell ugyanakkor, hogy a 20 milliárd eurós tavalyi mentőcsomagért vállalt megszorítások túl erősre sikerültek a gazdasági növekedés adatai alapján. Az első negyedév 0,8 százalékos csökkenése – immár harmadik negyedéves zsugorodás – nem segíti a 120 százalékos GDP arányos adósság lefaragását. Ráadásul a kiadás csökkentés sem úgy halad, ahogy eltervezték. Mario Monti még áprilisban nevezett ki egy biztost, hogy rakjon össze egy 4,2 milliárd eurós kormányzati megtakarítási programot, azonban minduntalan falakba ütköznek. Fontos üzenete lehet a mai 4,5 milliárdnyi, 2015-2019-2020-as lejáratú kötvényaukción elérhető hozamoknak, hiszen már a tegnapi 1 éves aukció során látott 3,97 százalékos hozamok is 6 hónapos csúcsot jelentettek, ami csak tovább növelte az ország adósság terheit. Észre kell azonban venni, hogy a spanyol és olasz sztori azért nem teljesen ugyanaz, mivel a bankrendszer is stabilabb lábakon áll Olaszországban és a költségvetési deficit is nulla közelébe csökkenhet az év végére.

Athénra figyel a piac

A piac most egyértelműen a hétvégi görög választásokra figyel. Fontos hír, hogy Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia görög párt vezetője szerint Európa kész a görög hitelcsomag újratárgyalására, s hasonlóan vélekedett Alexisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza párt vezetője is. Mondván, az EU is jobban jár így, ha az ország nem hagyja el az euróövezetet. Mindez azért is érdekes, mert a Financial Times Deutschland értesülései szerint az EB is hajlik a hitelcsomag újratárgyalására és a feltételek enyhítésére.

A fentiek tükrében az Equilor elemzői megerősítették várakozásukat, hogy Görögország nem lép ki az eurózónából, akármilyen is legyen a vasárnapi választási eredmény. A legutóbbi közvélemény kutatások szerint ráadásul jó eséllyel alakíthatnak kormányt a konzervatív pártok. Véleményük szerint a választások után oldódhat a piaci feszültség, mely tartogat potenciált a tőkepiaci fellendülésre.

Pénteken még lehet tétet tenni

A holnapi nap nagy volatilitást és intenzív iránykeresést hozhat a piacokon – vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, a kockázatkerülő befektetőknek pénteken zárniuk kell a pozícióikat, míg a vérbeli spekulánsok ezen a napon tehetik meg utoljára tétjeiket a választások előtt. A daytraderek számára is jó alkalmat kínálhat a holnapi kereskedési nap, várhatóan a devizapiacon, a kontinentális indexek körében és az európai bankpapírok esetében számíthatunk komolyabb mozgolódásra.