A Boeing szerdán leszállította a személyzet nélküli Starliner űrhajóját az új-mexikói sivatagban, és ezzel befejezett egy kulcsfontosságú tesztrepülést, mivel a vállalat űrhajósok szállítására készül.

A Starliner az amerikai hadsereg White Sands Missile Range területén landolt, miután a nap folyamán korábban elhagyta a Nemzetközi Űrállomást – ezzel lezárult a hatnapos Orbital Flight Test 2, azaz OFT-2 küldetés. A küldetés teljesítette az egyik legfontosabb tesztcélját: sikeresen elérte az ISS-t és sikeresen dokkolt. Az OFT-2 kritikus mérföldkő a Boeing Starliner fejlesztésében, amely az elmúlt három évben számos akadályba és késedelembe ütközött.

A Boeing a NASA Commercial Crew programja keretében fejlesztette Starliner űrhajóját, és közel 5 milliárd dolláros szerződést nyert a kapszula megépítésére. A vállalat a program keretében az Elon Musk-féle SpaceX-szel versenyez, amely befejezte Crew Dragon űrhajójának fejlesztését, és jelenleg a NASA negyedik operatív emberes űrrepülését végzi.

Az űrhajózási óriáscéget egykor egyenrangúnak tartották a SpaceX-szel a NASA űrhajósok felbocsátásáért folytatott versenyben. A Starliner fejlesztésének késedelmei azonban folyamatosan visszavetették a Boeinget, mind a menetrend, mind a pénzügyek terén. A NASA szerződésének fix áras jellege miatt a Boeing magára vállalta a kapszulával kapcsolatos további munkálatok költségeit, és eddig 595 millió dollárt költött rá.

A Boeing következő Starliner-küldetése várhatóan a Crew Flight Test, azaz a CFT lesz, amely az első űrhajósokat repíti a kapszula fedélzetére. A vállalat azonban vizsgálja, hogy át kell-e tervezni a Starlineren lévő, Aerojet Rocketdyne által gyártott hajtóműszelepeket, amelyek meghibásodtak a vállalat első, 2021 augusztusában indított OFT-2 küldetésénél.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/25/boeing-lands-starliner-capsule-completing-a-crucial-test-flight.html