Hogyan reagált eddig az amerikai tőzsde az elnökválasztásokra? A jelölt számít, vagy hogy legyünk túl a választáson?

Holnap zajlik le az év legfontosabb politika eseménye, az amerikai elnökválasztás. A heves részvénypiaci reakciókból nem volt hiány az elmúlt napokban és hetekben, néha még a koronavírussal kapcsolatos híreknél is jobban reagáltak az árfolyamok az elnökválasztással kapcsolatos információkra. Nyilvánvalóan minden tőzsdéző és befektető álma, hogy tudja a holnapi végeredményt előre, és hogy jól megtippelje a reakciókat is. De vajon valóban az a lényeges, hogy ki az elnök, vagy inkább az, hogy legyen már megválasztva az elnök?

Forrás: www.investing.com

A grafikonon az elmúlt 4 elnökválasztás hónapját, illetve az azt megelőző és azt követő 1-2 hónapot jelöltem kék négyzettel. Alapvetően kettő összefüggést fedezhetünk fel a kék téglalapokra tekintve. Egyrészről egy átlagos hónapban intenzívebb mozgások jellemezték valamivel a választás körüli időszakot, megnövekedett a volatilitást. Másrészről viszont az is igaz, hogy 4-ből 3 alkalommal, ráadásul a legutóbbi 3 alkalommal némi esés előzte meg az amerikaiak voksolását. Egyik esetben sem beszélhetünk bezuhanásról természetesen, de némi kockázatkerülés azért megfigyelhető volt.

Hosszú táv

A másik megfigyelésünk az lehet, hogy bármi is lett az eredmény, végül több hónapos időtávban emelkedés következett be a piacokon. És ez nem is függött túlságosan attól, hogy demokrata vagy republikánus nyert! Gorge Bush republikánus színekben nyert 2004-ben, és ha nem jön közbe a 2008-as világgazdasági válság, akkor közel 50 %-al magasabb S&P500 árfolyammal adja át a kormányrudat Obamának. Obama első győzelme némileg kivétel, mert utána 2009 márciusában még új mélypontot értek el a piacok, de ez inkább magyarázható a válsággal. Azonban ezután is emelkedés következett; csak úgy, mint mikor a republikánus Mitt Romney-t győzte le a demokrata Barack Obama 2012-ben. Donald Trump 2016-os győzelme egy minimális időre megijesztette a befektetőket, de mégis utána éveken át tartó szárnyalás vette kezdetét, egészen a vírusválság idei kirobbanásáig.

Konklúzió

Látható tehát, hogy a tőzsdék nem szeretik az elnökválasztásokat, de nem azért, mert a republikánus vagy demokrata elnök lenne jó a tőzsdének, hanem mert bizonytalan. A kampány során ráadásul a jelöltek általában intenzívebb és radikálisabb ígéreteket tesznek, mint ami később megvalósul. A piacok számára tehát a legrosszabb a bizonytalan, így vélhetőleg legalább ezen a téren fellélegezhetnek a piacok a keddi nap után.

Forrás:

www.investing.com