Aggódás a koronavírus miatt, őrült rally, és tétlen BUX-ez volt a hét a tőkepiacokon.

Bár általában nem mondható egy teljes hétre sosem, hogy eseménytelenül telt volna el, a mögöttünk álló 5 kereskedési napra ez hatványozottan nem lenne igaz kijelentés. Továbbra is ugyan a koronavírussal, az oltási programok sikerességével kapcsolatos hírek uralták a hírportálokat, a szokottnál nagyobb turbulenciák és érdekes sztorik alakultak a piacon. Nézzük a legfontosabb történéseket a hétről!

Nemzetközi-a helyzet fokozódik

A hétfői napon rögtön egy méretesebb eséssel kezdődött el a hét, melynek oka a bizonytalanság újbóli visszatérése a vírusválság kapcsán. Mint tudható, a befektetők egy gyors oltási programot, hamar eltűnő vírust, és ezáltal gyorsan újra nyitó, könnyedén felépülő világgazdaságot áraztak be. Mindez 3 oldalról is veszélyeztetve látszik most: a fertőzőbb mutánsok megjelenése miatt nőnek a fertőzésszámok, ami miatt az országok újabb lezárásokra, vagy azok meghosszabbítására készülnek, és végül a vakcinával kapcsolatban is vannak problémák. Ilyen az AstraZeneca vitája az EU-val az ígért vakcinák mennyiségéről, de az oltással kapcsolatos bizonytalanságok Magyarországon is jelen vannak-például az oltást vállalók alacsony számában.

Mindezek miatt az egész hétre az igen váltakozó mozgás volt jellemző, jelentős emelkedések és látszólag ok nélküli, hirtelen esések jellemezték az irányadó tőzsdeindexeket. A következő hét, hetek nagy kérdése lehet, hogy visszatért-e a volatilisabb, idegesebb hangulat a piacra, vagy csupán a hosszan tartó emelkedés rövid korrekciójáról beszélhetünk.

Hullámzás a DAX-nál-nem volt egyszerű hete a tőzsdéknek (www.investing.com)

Nem mehetünk el szó nélkül a Gamestop sztorija mellett is. Nagy nyilvánosságot kapott ugyanis az ügy, mely során Redittet használó kisbefektetők egy csoportja tornázta fel több száz százalékkal szándékosan az egyébként ennyit messze nem érő játékkereskedő cég árfolyamát. Az üggyel kapcsolatban több vizsgálat is indult, illetve a szolgáltatók már korlátozzák a hozzáférést a felfújt részvényekhez. A történet kifutására mindenképpen érdemes lesz figyelnünk; új divat köszönt-e be az intézményi befektetők pozícióit likvidáló kisbefektetői tömeg megjelenésével?

Magyar piac-nincs nagy változás

A magyar tőzsde ugyanakkor meglehetősen ellenálló volt a piaci turbulenciákkal szemben. A blue chipek inkább gyengélkedtek legnagyobb részt (OTP, Mol), a Richter azonban ismét szép hetet zárhatott a pénteki emelkedésével. Összességében ez kisebb korrekcióra volt elég a héten a BUX indexet tekintve.

BUX: kis korrekció a több hónapos rally után (www.investing.com)

A kispapírok ugyanakkor nem rallyztak tovább, illetve egyik részvénynél sem láthattunk jelentős átrendeződéseket. Inkább a konszolidáció volt tehát jellemző a magyar piacra a héten, nagyobb turbulenciák nélkül.

www.marketwatch.com www.bet.hu