Bőven 18000 fölé ugrott az OTP árfolyama.

Meseszerűen kezdődik az OTP árfolyama szempontjából a 2022-es év. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama több, mint 2000 forinttal emelkedett már a múlt év végén látható záróárfolyamhoz képest. Úgy tűnik, hogy a befektetők nemhogy helyesen árazzák a kamatstop hatásait, de már a bejelentés előtti szintet is messze felülmúlja a bankpapír értéke.

Optimistán a jövőbe tekintve

Mint ismert, tavaly év végén, nem sokkal karácsony előtt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az október végi kamatszinteken fagyasztják be a lakossági jelzáloghitelek kamatát 2022 első felében. A bejelentés pánikot teremtett az OTP piacán, de az intézkedés hatásait tekintve nem túl reálisan történt ez. Az egész bankszektorra 30 milliárdos terhet ró a lépés, és ennek harmada, vagy annál is kevesebb érintheti az OTP-t. Ez pedig jóval kevesebb, mint 100 forintot jelent részvényenként, így indokolatlannak tűnt a hatalmas esés.

Tényleg csökken a hitelek törlesztője, de nem okoz látható veszteséget az OTP-nek (www.shutterstock.com)

Azóta talpra állt a bankrészvény árfolyama, ami részben valóban a kijózanodásnak lehet köszönhető. Van azonban több pozitív tényező is, ami segíti a mai napon is folytatódó rallyt. Ilyen, hogy az omikron variáns agresszív terjedése ellenére nincsenek súlyos lezárások az OTP számára releváns országokban, vagy, hogy az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is felcsillant a remény a békés rendezésre. Tegnaptól pedig már az optimista befektetői hangulat is támogatja az OTP emelkedését, ami nem mellékes a nemzetközi piacok mozgására érzékeny részvény számára.

Csúcsok felé

A következőkben az OTP szempontjából továbbra is a magyar és régiós makrogazdasági helyzet lehet releváns, és az erre ható tényezőkre (mint a koronavírus és a kamatszintek) is figyelni kell. A nemzetközi hangulat ugyanakkor továbbra is jelentős befolyással bírhat, így nagy kérdés a hazai tőzsdén is, hogy képesek-e új csúcsra emelkedni a főbb indexek az idei év eddigi korrekciója után. Amennyiben folytatódna az OTP szilárd emelkedése, a kerek 19000 forintos szint jelenthet erős akadályt, majd pedig a történelmi csúcs felé indulhat a bankpapír. Egy esetleges visszaeséskor a 18000 forintos szint technikailag és lélektanilag is fontos lehet, de már az 50 (17880 körül) és 100 (17480 körül) napos mozgóátlag is támaszként funkcionál.