A mostani stagnálás az impulzusok elfogyását mutatja, de bőven lesz még ok izgalomra az OTP piacán

Az elmúlt hetekben meglehetősen szűk sávban mozog a legnagyobb magyar blue chip részvény, az OTP árfolyama. Van ok némi pihenésre; fél évig tartó rally után egy erőteljesebb eladási hullám következett, és most ezután fújja ki magát a bankrészvény. Pedig bőven várhatók még izgalmak az OTP számára releváns területeken, és a bankkal kapcsolatos vállalatspecifikus szempontoknál is bőven lehetnek árfolyammozgató hatásúak. Ráadásul a technikai kép is annál érdekesebbé válik, minél tovább nem tudja eldönteni az irányt az OTP.

Elfogyott az impulzus

Az OTP május elejétől kezdődő szárnyalására az alapot a vírus utáni gazdasági kilábalás adta, ami a makrogazdasági folyamatokra érthetően különösen érzékeny bankszektor számára igen pozitív folyamat volt. Ráadásul a fundamentális elemzés eszköztára alapján is meglehetősen alulértékeltnek számított az OTP, ami a katalizátora lehetett a gyors tempójú emelkedésnek. Emellett a nemzetközi tőkepiaci hangulatra sem lehetett panasz; bár voltak korrekciós időszakok, összességében megmaradt a hurráoptimizmus a piacokon, amiből az OTP is ki tudta venni a részét.

A magyar tőzsdét is felfelé húzta az OTP

Fontos azonban kiemelni, hogy egy fél éves szárnyaláshoz a fenti tényezők önmagában még nem lennének elégségesek. Az OTP hegymenetéhez bőven hozzájárultak az időről időre érkező, meglehetősen pozitív vállalatspecifikus hírek, amelyik újra és újra felkeltették a figyelmet. Ilyenek voltak az OTP kiváló képet mutató gyorsjelentései, a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása, a bejelentés, miszerint 2022-ben az előző 2 év elmaradt osztalékja miatt rendkívüli összegre számíthatnak a részvényesek.

A harmadik negyedéves gyorsjelentés megjelenésével azonban csúcsra ért az árfolyam, és azóta sem érkezett új impulzus, amely képes lett volna teret adni a további szárnyalásra. A koronavírus negyedik hullámának hazai tombolása, az omikron variánstól való félelem és a jegybanki szigorítások lehetősége miatt végül még vissza is esett az OTP. Az árfolyam nemrég a 16000 körüli szinteket is megjárta, de most már jócskán 17000 forint felett stabilizálódott a bankpapír árfolyama. A napi mozgásokat most leginkább a nemzetközi környezet, illetve esetleg a magyar gazdaságról érkező általánosabb információk határozzák meg, a technikai tényezők mellett.

Jöhetnek még izgalmak

A fentiek alapján érthető az OTP mostani sávozása; beárazásra kerültek az emelkedésre okot adó tényezők, komolyabb esésre pedig jelenleg nem lát lehetőséget a piac. Az OTP-vel kapcsolatban azonban bőven állnak előttünk izgalmas kérdések, amelyek bármilyen irányba is, de új impulzust adhatnak a részvény számára. Ilyen lehet a koronavírus járvány akár pozitív, akár negatív alakulása; jelenleg a piac az omikron variáns ellenére optimista. Ha valóban sikerülne végérvényesen legyőzni a járványt, az komoly bizonytalansági faktort vehet ki a bankrészvények árfolyamából is. Emellett a magyar gazdaság teljesítménye is befolyásoló tényező, hiszen az OTP profitjának fele még mindig innen érkezik.

Terjeszkedik az OTP, de az anyabank továbbra is kiemelt jelentőségű (www.shutterstock.com)

Az akvizíciók terén nyáron érkezett nagyobb volumenű bejelentés a már említett szerb bankvásárlás kapcsán, azonban egyértelmű a menedzsment kitartása a további terjeszkedés stratégiája mellett. A bankvásárlások mindig hosszú távú profitgyarapodás reményét jelentik, így a befektetők okkal lelkesednek a hasonló hírekért a tőzsdén. Komolyabb mozgatórugó lehet az extra osztalék mértéke tavasszal, illetve a februárban érkező negyedik negyedéves gyorsjelentés is. Természetesen az előbbiek mellett számtalan váratlan hír is érkezhet, így mindenképpen érdemes követni az OTP-vel kapcsolatos hírfolyamot.

Valamerre indulnia kell a részvénynek

Technikai szempontból kifejezetten izgalmas az amúgy unottnak tűnő mozgás. Ennek oka, hogy minél tovább sávozik egy szűk térben a részvény árfolyama, annál közelebb kerülünk egy esetleges kitöréshez, vagy negatív szcenárió esetén letöréshez. Az OTP számára ez a sáv most körülbelül 17000 és 18000 forint között húzódik, a határértékek átlépése meglehetősen komoly mozgást indíthat el. Esés esetén a 200 napos mozgóátlag szolgálhat a legerősebb támaszul, ha elesik a 17000-res kerek szint. Emelkedésnél egyértelműen a történelmi csúcs lehet a cél, bár ehhez a jelenleg 18000 pont felett tartózkodó 50 napos mozgóátlag legyőzése kell első körben.