19000 forint közelében az árfolyam.

Május óta egészen elképesztő szárnyalást mutat be a magyar tőzsdén a legnagyobb magyar blue chip, az OTP. A bankrészvény a pozitív külső tényezők, illetve a saját várt feletti eredményessége miatt emelkedik, és ezt a változékonyabb nemzetközi tőzsdei hangulat sem tudta hosszabb ideig letörni. Jó hír, hogy  új csúcsai közelében időzik az OTP, lassan azonban eldőlhet az irány. 

Pozitív környezet

Ahogy korábbi cikkeinkben is jeleztük, meglehetősen jól alakul eredményesség szempontjából az idei év eddig az OTP számára, ugyanis 120 milliárd feletti negyedéves profitról számolt be legutóbb a vállalat. Emellett természetesen fontos megjegyezni, hogy az újabb akvizíciós tervek miatt a további bővülésre is jelentős esély van. Fűtheti az árfolyamot a vállalatspecifikus tényezők közül az is, hogy meglehetősen szép osztalék kerülhet várhatóan kifizetésre, ugyanis mind a 2019-es, mind a 2020-as eredmény még a bank pénztárában van, a mostani árfolyam értékelésénél ezt nem szabad elfelejteni.

A BUX indexet is húzza az OTP

A külső tényezők közül leginkább az országspecifikus pozitív befektetői hangulatot érdemes kiemelni. A Moody’s közelmúltban történő felminősítése, illetve a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés a bankszektor számára kiemelten jó hír. A makrogazdasági folyamatok támogató hatása mellett még a kamatemelés is jól hat az OTP-re a kamatmarzsok emelkedésén keresztül.

Lehűlt indikátorok

A folyamatos szárnyalás során igen túlfűtötté vált már az OTP grafikonja, a technikai indikátorok a túlvettség határát bőven átlépték. Az elmúlt néhány hét rövid korrekciói azonban ezt megoldották, így technikai szempontból sem elképzelhetetlen a további emelkedés. Ehhez először a 19000 forintos árfolyamot kéne áttörnie hosszabb időre az OTP-nek, a kerek 20000-es szint még valószínűleg távolabb lehet. Esés esetén a 18000 forintos kerek szint mellett a múltkori korrekció alját jelentő, valamivel 17000 forint feletti szint szolgálhat támaszként.

Új csúcson a bankpapír (www.investing.com)