Algéria, Nigéria és Niger illetékes miniszterei Európába gázt szállító vezeték építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Algírban.

.
Hírügynökségek  felidézték, hogy ezzel egy régi projektet karoltak fel, amelynek keretében 4000 kilométer hosszú gázvezetéket építenének a Szaharán keresztül Európába. A három ország megállapodott abban, hogy rövid időn belül elkészül a Transz-Szahara gázvezetékkel – jelentette ki csütörtökön Mohamed Arkab algériai energiaügyi és bányászati miniszter, akit az APS helyi hírügynökség idézett. A tárcavezető ugyanakkor nem említett erre vonatkozóan ütemtervet. Timipre Sylva nigériai olajügyi miniszter hangsúlyozta a projektnek Afrika energiabiztonságának megvalósításában játszott szerepét. Az algériai Sonatrach állami olajvállalat az első megállapodásokat az ügyben a nigériai partnercéggel még 2002-ben megkötötte – ismertette a távirati iroda.

A három ország 2009-ben írt alá megállapodást a vezeték megépítéséről, amelynek költségei becslések szerint 13 milliárd dollárra rúgnak majd, s az összeg 90 százalékát Algéria és Nigéria fogja fedezni. A várakozások szerint a vezeték évente 30 milliárd köbméter gázt fog Európába szállítani. A három afrikai ország befektetési lehetőséget lát a gázvezetékben, tekintettel arra, hogy Európa az ukrajnai háború miatt igyekszik oldani függőségét az orosz energiahordozóktól.