2024 május 20

Nem remekelt az ASML chipgyártó

Csökkent a Samsung és a Intel egyik fontos beszállítója, a chipgyártó berendezések legnagyobb európai gyártója, a holland ASML negyedéves profitja.

Az ASML Holding NV adózott eredménye 1,22 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 38 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbi 1,96 milliárd eurónál. Az ASML honlapjára szerdán felkerült adatok szerint a március végével záródott negyedévben bevétele 5,29 milliárd euró volt, 22 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévi 6,75 milliárd eurótól. A megrendelések értéke 3,7 százalékkal, 3,61 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,75 milliárd euróról. Elemzők a megrendelések összegét magasabbra, mintegy 5,1 milliárd euróra tették. Az adózott eredményt alacsonyabbra, 1,09 milliárd euróra várták – ismertette a távirati iroda.

Az ASML arra számít, hogy fellendülőben a felvezetőipar termékei iránti kereslet. Így a chipgyártó berendezések iránt is nő majd az érdeklődés a második fél évben. Ennek hatására idei bevétele nagyjából a tavalyi 27,56 milliárd euró körül alakul. A cég a folyó második negyedévben 5,7-6,2 milliárd euró bevétellel számol.