2023 január 29

Reménykednek Kerry “puhaságában”

Azt is remélik, hogy Kerry külügyminisztersége a két ország közti kapcsolatok javulását hozza majd. A kínai várakozásokra az elmúlt hetek cikkei és elemzői véleményei világítanak rá.

A China Daily című lap például Zsuan Cong-cöt, a korábban az Egyesült Államokban szolgált diplomatát, a Kínai Nemzetközi Tanulmányok Intézetének helyettes vezetőjét idézi, aki Kerryt professzionális, nyugodt és pragmatikus diplomataként írja le. Zsuan szerint személye pozitív hatással lesz majd a kínai-amerikai kapcsolatok alakulására is, a szakértő Kerrytől a kétoldalú stratégiai dialógus indítását várja. A bilaterális viszony azzal romlott meg, hogy Washington az ázsiai-csendes-óceáni régióban az elmúlt időszakban egyensúlyozási politikát folytatott, és különösképpen azzal, hogy katonai erejét túlhangsúlyozta – véli Zsuan. A China Daily Csin Can-zsongot, a Kínai Népi Egyetem nemzetközi kapcsolatokat oktató professzorát is idézi, aki szerint Kerry “kevésbé agresszív” irányvonalat képvisel majd, mint elődje, Hillary Clinton.

John Kerry múlt hét végi szenátusi meghallgatásán kulcsfontosságúnak nevezte a kínai-amerikai kapcsolatok javítását, s úgy fogalmazott: az ellentétek keresése helyett a közös pontokra, a kooperáció lehetőségeire kellene fókuszálni.

Kerry szavaira a kínai külügyminisztérium is pozitívan reagált, s ez – jegyezte meg a Hszinhua hírügynökség – már a második ilyen alkalom volt nem egészen egy hónap leforgása alatt. Kína kész együtt dolgozni az Egyesült Államokkal a kétoldalú kapcsolatok javítása és az együttműködés továbbfejlesztése érdekében – fogalmazott Hung Lej külügyi szóvivő Kerry meghallgatását követően.