2023 február 01

Három újságírónak köszönhetjük a Dow Jones-t

A kezdetek

Az index ötlete három tőzsdei riporter: Charles Dow, Edward Jones és Charles Bergstresser fejéből pattant ki, akik 1882-ben alapították meg cégüket Dow, Jones and Company elnevezéssel (Dow 1889-ben a Wall Street Journalt is megalapította). Dow elképzelése az volt, hogy a tőzsde mozgását egy könnyen érthető mutatóban foglalja össze, amely segíti a befektetők tudatos döntéshozatalát.

Első, 1884-ben közreadott tőzsdeindexe még kilenc vasúttársaság és két iparvállalat részvényeinek árfolyamát vette figyelembe. Az első, kizárólag az iparvállalatok részvényeit összesítő indexét 1896. május 26-án publikálta, ehhez 12 olyan cég papírjait vette alapul, amelyekről azt gondolta, hogy fémjelzik az amerikai gazdaság alakulását.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Egyszerű és megbízható eszközt adott a befektetők kezébe, amely azóta is folyamatosan méri a piaci mozgásokat, ugyanakkor egyszer s mindenkorra megváltoztatta a befektetés történelmét.

Nagy nevek az elsők között
Az első 12 vállalat közül ma már csak a General Electric része az index számításának, a másik tizenegy a következő volt: American Cotton Oil Company, American Sugar Company, American Tobacco Company, Chicago Gas Company, Distilling & Cattle Feeding Company, Laclede Gas Company, National Lead Company, North American Company, Tennessee Coal, Iron and Railroad Company, U.S. Leather Company és United States Rubber Company. A Dow Jones Ipari Átlag (angolul Dow Jones Industrial Average, rövidítve DJIA) ma az Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát mutatja percről percre, egyetlen mutatóban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Így megy a szelekció

A kosárban részt vevő cégeket a The Wall Street Journal szerkesztői választják ki, utoljára tavaly márciusban az Apple került be közéjük. A szintén Dow nevéhez köthető Dow Jones Szállítási Átlag (Dow Jones Transportation Average, DJTA) után a DJIA a legrégebbi, a mai napig működő amerikai piaci mutató, amely a legnagyobb tőzsdei krachokat is átvészelte, mint amilyen az 1929. október végi, illetve az 1987. október 19-i összeomlás volt. A DJIA az amerikai gazdaság egészének hőmérője.

Értékét kezdetben egyszerű számtani átlaggal számolták, azaz összeadták a részvények értékét, majd elosztották a részvények számával. A módszeren azóta számos alkalommal tökéletesítettek, de ma már sokan vitatják, elavultnak tartják. A DJIA 40,49 ponton végzett élete első napján, jelenleg 17 500 pont körül áll.