2023 február 04

A kereskedelmi háború híre ismét pirosba vitte az indexeket

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,62 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,90 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,00 százalékos mínuszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,77 százalékos veszteségben indította a kereskedést.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 1,71 pontos csökkenéssel, 37 349,04 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest tehát minimálisan gyengült.

A határidős jegyzésekben az S&P 0,6 százalékos, a Dow Jones 0,76 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 1,05 százalékos mínuszban állt közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor, ami azt jelzi, hogy a New York-i tőzsde is várhatóan mínuszban nyit. 

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Szabadesés Ázsiában

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin meredeken zuhantak az irányadó indexek pénteken. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 4,66 százalékos, a dél-koreai Kospi 3,18 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,96 százalékos mínuszban zárt.

A vezető sanghaji index 3,79 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 3,30 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

A Trump által csütörtökön, a nyugat-európai tőzsdezárás idején aláírt memorandum egy 30 napos konzultációs időszak után lép hatályba, így nőtt az esély arra, hogy a végleges intézkedések kevésbé lesznek szigorúak.

Mindazonáltal a befektetők attól félnek, hogy az amerikai intézkedések kereskedelmi háborúba torkollhatnak, ami potenciálisan veszélyt jelent a világgazdaság növekedésére.

Peking pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy “lépjen vissza a szakadék széléről”. A kínai kereskedelmi minisztérium leszögezte, hogy nem akar kereskedelmi háborút, de nem is fél tőle.

Jelezte, hogy válaszul az importált alumíniumra és acélra kivetett amerikai vámokra 3 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetnek ki vámot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hazai pálya

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: markánsan elromlott a részvénypiaci hangulat csütörtökön, és pénteken folytatódhat a lejtmenet. Jelentős mínuszban nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok, és mind a régióban, mind a magyar piacon további eladások várhatók.

A szakértő szerint érdemes figyelni, hogy nap közben lesz-e a vételi erő a tőzsdén, de nyitásban erős negatív hangulatra lehet számítani.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szintén jelentős esésre számít nyitásban. Kommentárja szerint folytatódhat a negatív irányú mozgás, mert intenzív eladási hullám söpört végig a nemzetközi részvénypiacokon, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette az elsősorban a kínai importtermékekre kivetendő védővámot.

A szakértő minden vezető részvény árfolyamában csökkenésre számít. Jelezte: az OTP esetében a 11 000 forintos, a Richter piacán az 5000 forintos, a Mol esetében a 2700 forintos, míg a Magyar Telekomnál a 435 forintos támaszokra érdemes figyelni a következő napokban, ha ezek alá a szintek alá esnek az árfolyamok, további jelentős csökkenés előtt nyílhat meg az út.

Hozzátette, a Richter pénteken hajnalban közölte osztalékfizetési javaslatát, a gyógyszergyártó 68 forintos részvényenkénti kifizetést javasol, szemben az előző évi 106 forinttal.

A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a 2017. évi eredmény terhére a törzsrészvényekre 68 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a társaság éves rendes közgyűlésén – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett közgyűlési meghívóból. A Richter április 25-én tartja közgyűlését. A Richter tavaly 52,86 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 21,1 százalékkal kisebb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 444,356 milliárd forint volt, ami 14,0 százalékkal több az előző évinél, euróban számolva 14,8 százalékkal emelkedett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

Deviza- és árupiac

Az eurót 1,2322 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel kilenc órakor, napi szinten 0,16 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia 2019-re is kiterjesztené a nagy olajexportáló országok kitermeléskorlátozó megállapodását.

A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,86 százalékos pluszban, 69,50 dolláron, a WTI pedig 1,00 százalékos nyereségben, 64,94 dolláron forgott.

Így zártak csütörtökön

Veszteséges kezdés után nagy eséssel végeztek csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek. A kereskedés végén a páneurópai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek 1,7 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,8 százalék veszteséget mutatott.

A londoni FTSE-100 index 1,22 százalékkal állt veszteségben, a frankfurti DAX index 1,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,59 százalékkal esett. Madridban 1,62 százalék, Milánóban 1,96 százalék volt az indexveszteség.

Az árfolyamcsökkenés minden gazdasági ágazatra kiterjed, a legnagyobb veszteségnek azonban a banki papírok mellett a technológiai részvények voltak kitéve.

A technológiai ágazati mutató több mint két százalékkal esett – nem utolsó sorban a Facebook adatkezelési gyakorlata által kiváltott bizalmi válság következményei miatt. A banki papírok ágazati mutatója pedig közel három százalékkal gyengült.

Aggodalom és pesszimizmus uralkodik

Már a gyenge kezdés mögött is az állt, hogy a tőzsdei befektetők egyre nagyobb aggodalommal tekintenek egy kereskedelmi háború kitörése elé. Donald Trump március 8-án írta alá az acél- és
alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

Az aggodalmakon nem enyhített az sem, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője csütörtöki bejelentése szerint az Európai Unió és további hat ország egyelőre mentességet kap az Egyesült Államokba importált acélra és alumíniumra kivetett vámok megfizetése alól.

Nem javított a befektetői hangulaton, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti magánszektor teljesítményének a növekedési üteme márciusban a Markit gazdaságkutató intézet kimutatása szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 14 havi mélypontra, 55,3 pontra mérséklődött a februári 57,1 pontról, míg az elemzők várakozásának az átlagában 56,7 pont szerepelt.

Budapest is piros csütörtököt zárt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 886,19 pontos, 2,32 százalékos csökkenéssel, 37 350,75 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,4 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Imrei János, az OTP Bank Treasury senior értékesítője az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy nagyon negatív hangulatban folyt a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek. Hozzátette, a nemzetközi hangulat is nagyon negatív volt, az európai börzék csökkentek.

Kiemelte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése is befolyásolta a tőzsdéket. Szerinte a következő évben várhatóan tovább emelkedik a kamat mértéke, elképzelhetőnek tartja, hogy három helyett négy kamatemelés lesz a 2019-ben.

Imrei János rámutatott arra is, hogy befolyásolta a tőzsdei hangulatot a kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek is.

A Mol 112 forinttal, 3,80 százalékkal 2836 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 190 forinttal, 1,64 százalékkal 11 400 forintra esett, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,33 százalékkal 447,50 forintra gyengült, forgalma 296,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 125 forinttal, 2,30 százalékkal 5300 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3800,13 ponton zárt csütörtökön, ez 56,52 pontos, 1,47 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Nagyot estek csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a kínai árukra kivetett importvám hírére. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 723,45 ponttal, 2,93 százalékkal 23 958,86 pontra zuhant vissza. Az S&P 500-as mutatója 68,23 pontot, 2,52 százalékot vesztett, és 2643,7 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 178,61 ponttal, 2,43 százalékkal lett alacsonyabb, és 7166,68 ponton zárt.