Az Apple hétfő este 50 millió dolláros megegyezésben állapodott meg egy csoportos perben a cég “pillangó billentyűzete” miatt, amelyet 2015 és 2019 között a MacBook laptopokba szereltek be.

Az egyezségi dokumentumok szerint a megegyezés valószínűleg kifizetéseket eredményez azoknak az ügyfeleknek, akik a jogosult MacBook billentyűzeteket vagy billentyűsapkákat Apple üzletben vagy hivatalos javítóközpontban cserélték ki. A kifizetések 300 és 395 dollár között mozoghatnak azok számára, akik több billentyűzetet cseréltek ki, legfeljebb 125 dollárig azok számára, akik egy billentyűzetet cseréltek ki, és akár 50 dollárig azok számára, akik egyetlen billentyűsapkát cseréltek ki – áll az ügyvédek által az egyezségben. A megegyezéssel lezárul az Apple terméktervezésének egy hírhedt korszaka. Az Apple a megegyezésben nem ismerte el a vétkességet vagy a bűnösséget.

Az Apple eredetileg úgy vezette be a pillangó billentyűzetet, mint olyan újítást, amely lehetővé teszi, hogy laptopjai még vékonyabbak legyenek. A vásárlók azonban azt mondták, hogy az Apple pillangó billentyűzete hajlamos volt a meghibásodásra, és akár egy porszem is megrongálhatta azt, ami miatt a billentyűzet váratlanul megismételte a betűket, vagy egyáltalán nem regisztrálta a billentyűleütéseket. A pillangó billentyűzetek népszerűtlenek voltak, hibáik pedig dalokat és hosszú panaszokat ihlettek. Egy befolyásos Apple-blogger “az Apple történetének legrosszabb termékének” nevezte a billentyűzetet. Az Apple vállalati közleményben kért bocsánatot a problémákért, és egy szervizprogramot vezetett be, amelynek keretében 2019-től ingyenesen kicserélik a billentyűzeteket.

A jogosult laptopok közé tartoznak a 2015 és 2019 között értékesített MacBookok, MacBook Airek és MacBook Prok. A garancián kívüli pillangó billentyűzet javításának költsége ebben az időszakban akár 475 dollár is lehet. Az egyezség, amennyiben jóváhagyják, országszerte érvényes – mondta Simon Grille, a Girard Sharp ügyvédje, aki a vásárlókat képviseli. “Ha a bíróság megadja az előzetes jóváhagyást, az értesítést kiosztják, és a megegyezésben bármelyik államban élő csoporttagok jogosultak lesznek részt venni” – mondta Grille egy e-mailben.

Az Apple 2019-től kezdve fokozatosan kivezette a pillangó billentyűzeteket, és visszatért a hagyományosabb “ollós kapcsolós” kialakításhoz. Azóta az Apple 2020-ban 11%-os, 2021-es pénzügyi évben pedig 23%-os növekedést könyvelhetett el Mac-üzletágában, így az eladások meghaladták a 35 milliárd dollárt. Az Apple Mac-üzletágának növekedését azonban a világjárvány is elősegíthette, amely fellendítette a PC-eladásokat, mivel az emberek otthonról dolgoztak, valamint az, hogy a vállalat bevezette a saját fejlesztésű M-sorozatú chipjeit, amelyek javítják az akkumulátor élettartamát és a reakciókészséget. Az egyezséget a bírónak jóvá kell hagynia.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/19/apple-settles-macbook-butterfly-keyboard-class-action.html