Hatalmas adósságot görget maga előtt a vállalat

Az Evergrande, amely Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az összeomlás szélén áll, ez Ausztráliának is nagy fejtörést okoz. A cég több száz milliárd dollárral tartozik, a hitelezők már az ajtókon kopogtatnak. Az ingatlanfejlesztő vállalat egy halálos spirálba került bele. Az Evergrande kijelentette, hogy lehetséges az a forgatókönyv is, hogy nem tudja visszafizetni az adósságit, amelyek értéke nagyjából 408 milliárd dollárra rúg. Ezért figyelmeztetik a részvényeseket és a potenciális befektetőket, hogy körültekintően kezeljék a csoport értékpapírjait. Az Evergrande törekedik a hitelezők kifizetésére, akik már jogi lépésekkel fenyegetnek. Leállítottak egyes projekteket, megújítják a hitelfelvételeket, eszközöket értékesítenek. Ez mellett késleltette a beszállítók kifizetését is, ezzel is jelezve, hogy a pénzügyi problémák a cégnél nagyban befolyásolják az üzleti tevékenységét. Ezt követően hatalmas esés következett be Hongkongban, ahol a részvények ára 72 százalékkal csökkent. A kötvényeik is nyomás alatt vannak, és ha ez nem lenne elég probléma ahhoz, hogy egy vállalat tönkre menjen, nemrég az elektromos jármű üzletága a világ legrosszabban teljesítő részvényeként volt titulálva.

Evergrande egy lefelé tartó spirálba került bele

Globális következmények

„Ez nemcsak egy Kínát érintő probléma, mivel rengetek külföldi pénz forog kockán,” figyelmeztetett Thomas Thornton. Kína az elmúlt években folyamatosan növelte a nyersacél -termelését, és ezzel összhangban az ércimportját is. Ausztrália körülbelül 60 százalékát adja ki Kína érc importjának. Kína az ércből acélt állít elő, melyből 50 százalékot az építkezésben használnak fel. Ez azt jelentheti, ha Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője befuccsol, akkor jelentősen kevesebb vasércre lesz szüksége az országnak. Ez miatt az árak tovább csökkenhetnek, és ez nagyban érintheti majd Ausztráliát is.

Ki veheti át Ausztrália helyét?

A posztra alkalmas lehet India, aki Ausztrália és Kína közti vitából igazi győztesként kerülhet ki. Indiában is hatalmas vasérc lelőhelyek működnek. Michael Shoebridge az ASPI (Australian Strategic Policy Institute) védelmi, stratégiai és nemzetbiztonsági igazgatója szerint az Evergrande esete csak egy része a problémának, amely egész kínai gazdaságot érinti. „Kína gazdasági programjának hatalmas része továbbra is a hazai gazdaság élénkítése az építőipar és fejlesztési ágazat révén. Ez Ausztráliának jól jött, mivel elképesztő mennyiségű vasérc exportja volt Kínába, egészen addig amíg Kína meg nem szüntette a kereskedelmet Ausztráliával.” Ahogy az azonnali eredménye az Evergrande összeomlásának nagy hatással lenne a vasérc iránti keresletre, valószínűleg ez mellett az egész kínai ingatlanpiacot is leblokkolná a hatalmas feszültség, amit a vállalat összeomlása okozna.

Lehet-e Peking a vállalat megmentője

Kína ebben az évben több szabályozási támadást is indított egyes tech cégekkel szemben, mint például a Tencent és az Alibaba. A fintech cég Ant Group is térdre kényszerült, és kénytelen volt átdolgozni a vállalati stratégiát. Az elsöprő rajtaütések eltávolítottak 4 milliárd dollárt a legnagyobb cégek piaci értékéből. A helyzetet és az előzményeket figyelembe véve, a kérdés már csak az, hogy Peking fellép-e az országgal szemben és megvédi a vállalatot, vagy hagyja összeesni. Julian Evans-Pritchard a Capital Economics vezető kínai közgazdásza szerint Peking, ha másért nem akkor legalább a csapás enyhítése érdekében közbe fog lépni. „Az országtól valószínűleg semmilyen segítségre nem számíthatnak. Kína szeretné büntetni a magánvállalkozókat a meggondolatlan magatartásuk miatt és visszafogni őket a spekulatív ingatlanbefektetésektől.”

Kína erősen szabályozza a vállalatok

A China Evergrande Group elnöke Hui Ka-Yan, aki a semmiből építette fel a vállalatrendszert, hetek óta most először lépett nyilvánosság elé. Szerdán a vállalat közösségi platformján megjelent egy kép melyen Hui Ka-Yan és más vezető tisztségviselők összeültek egy megbeszélésre. Ennek az volt a célja, hogy megpróbáljon megnyugtatni mindenkit, hogy a vállalat befejezi és ingatlanprojektjeit. Mindenki fogadalmat tett, amely így hangzott „Eltökélt szándékunk, hogy biztosítsuk építésünk működését, és gondoskodjunk arról, hogy minőségi projekteket teljes mennyiségben és minden lehetséges módon szállítsunk.” Az elkövetkezendő hetekben hónapokban Hui szerepe kritikus lesz, ami a vállalat jövőjét illeti, hiszen az ő kapcsolatai és ambíciói segítettek abban, hogy egy hatalmas ingatlanfejlesztési birodalmat alakítson ki, amely több, mint 200 városban rendelkezik projektekkel.

Forrás

https://www.news.com.au/finance/economy/iron-ore-price-chinas-evergrande-group-is-on-the-brink-of-default-and-its-bad-news-for-australia/news-story/cd5dbe4228687fd2edcf01eee1bf0a0d

https://www.ft.com/content/9801d522-7d89-469c-98e4-0e25229fcebc