A makroadatok mellett továbbra is az orosz-ukrán háború alakulása lehet a befektetők fókuszában.

Meglehetősen csúnya hete volt az irányadó részvénypiacoknak a múlt héten, a nagy jegybankok szigorítása és az orosz-ukrán háború feszültsége újabb esést hozott a tőzsdékre. Az előttünk álló napokban kevés makroadat lát napvilágot, azonban közülük néhányra kifejezetten érdemes lehet figyelnünk.

Nemzetközi piacok – csonka hét

Ma július 4-e van, az Egyesült Államokban ezen a napon ünneplik a Függetlenség Napját – kereskedési szünnappal indul tehát a hét a tengerentúlon. A következő két nap egyetlen fontosabb adatsora az ISM szolgáltatóipari index lesz az USA-ból, magyar idő szerint szerdán 16 órakor. Csütörtök reggel a német ipari termelési adatok érkeznek, 14:30-kor pedig szokásosan az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról kapunk információt.

Hétfőn zárva tart az amerikai tőzsde (www.shutterstock.com)

24 órával később közlik az Egyesült Államokból a munkanélküliségi rátát, ami kiemelten fontos a Fed döntéshozói számára a monetáris szigorítással kapcsolatos döntések meghozatalakor. Ugyanekkor lát napvilágot az USA-ból a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása is.

Magyar piac – jön az inflációs adat

A hazai adatokat illetően 3 közlésre lesz érdemes figyelnünk. Szerdán 9 órakor az ipari termelési adatok érkeznek, amelyek a gazdaság állapotáról adhatnak jelet. Csütörtökön ugyanekkor az egyhetes betéti tendert hirdeti meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mivel az eszköz már egybeolvadt az alapkamattal, alapesetben nem várhatunk újabb szigorítást. Persze mindez függhet a forint árfolyamától, újabb jelentős gyengülés esetén van esély a jegybank közbelépésére.

Pénteken megtudjuk, hogy mennyivel drágult az élet júniusban Magyarországon

Pénteken 9 órakor érkezik a júniusi inflációs adat, amelyre szintén a forint reagálhat érzékenyen. Kiderül, hogy újabb csúcsot ér-e el az árszínvonal emelkedése a májusi 10,7 % után. Az inflációs adat fontos lesz a jegybank számára is, következtethetünk, hogy mekkora kamatemelés kellhet még a pénzromlás letöréséhez. A magyar tőzsde szempontjából ezen kívül az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról érkező hírek lehetnek érdekesek a nemzetközi piaci hangulat mellett. Ugyanakkor némileg csökkenhet a befektetői érdeklődés a nyári hónapokkal, ami a budapesti tőzsdén is éreztetheti hatását.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak