Véres napot zárt a fekete arany, megalapozva ezzel egy újabb veszteséges hetet

A csütörtöki kereskedés során a referenciaértékek komoly mínuszba futottak bele. A WTI értéke több mint 4 százalékot esett, ezzel az árfolyama egészen 82 dollárig zuhant. Ezt nehéz lett volna felülmúlni, viszont azért a Brent is fel tudott jegyezni egy 3 százalékos csökkenést. Ez viszont azt jelentette, hogy a fekete arany árfolyama megközelítette, sőt egyes ponton még át is törte azon intervallumot, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete tűzött ki.

Az OPEC kartellnek nem tetszett, hogy erős volatilitás van a piacon. Ezen felül nem nézték jó szemmel, hogy a júniusban tapasztalt 120 dolláros hordónkénti olajár lecsökkent a 85-ös szintre. Ezzel ugyanis komoly nyereségektől esett el a csoport. Ennek érdekében rekordmértékű, 2 millió hordós kínálatcsökkentést jelentettek be, abban bízva, hogy a piacokon így kialakított pánik megemeli majd a profitjukat, és az általuk kiszabott 90-100 dolláros tartományon belül tartja majd az árfolyamot. A csütörtöki kereskedés során azonban ez a határ megdőlni látszott, miközben a referenciaértékek zsinórban második veszteséges hetük felé haladtak. A hét elején még 96 dollár felett járt a Brent, azonban az elmúlt négy napból hármat negatív tartományban zárt több, mint 6 dolláros veszteséget feljegyezve.

Az árfolyamcsökkenések okozói

(www.shutterstock.com)

Enyhültek a geopolitikai feszültségek és a világ legnagyobb olajimportőrének keresleti kilátásai is egyre rosszabbak. A Covid-19 esetek növekvő száma Kínában tovább növelte a világ második legnagyobb gazdaságának keresletével kapcsolatos aggodalmakat. A további lezárások azt jelenthetik, hogy a világ nyersolaj kereslete csökkenni fog, elhomályosítva az ezzel az OPEC lépésnek hatását. A várakozásokat alátámaszthatja, hogy Kína miután beszámolt a növekvő fertőzések számáról, megkérte a szaúdiakat, hogy csökkentsék a decemberi nyersolajmennyiséget.

Lengyelország és a NATO szerdán elmondta, hogy a Lengyelországban becsapódott rakéta valószínűleg nem Oroszországból jött, hanem az ukrán légvédelemtől. Az Oroszország és Ukrajna közötti, határon átgyűrűző háborútól való félelmek is ezzel enyhültek.

Forrás:

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock