A rekordmagasságú üzemanyagárak csökkentek, most viszont a folyamat lelassulhat.

A benzin ára az Egyesült Államokban hamarosan átlagosan gallononként 4 literre csökkenhetnek, Biden egyik energiaügyi tanácsadója szerint. Ez az előrejelzés abból adódik, hogy a kutak árai, amelyek június 14-én rekordot döntöttek 5,02 dollárnál gallononként, folyamatosan csökkentek az elmúlt hónapban. Ez a csökkenés annak tudható be, hogy a nyersolaj árfolyamában is erős zuhanást regisztrálhattunk. Pár héttel ezelőtt a 110-115 dolláros intervallum volt a megszokott, azonban a recessziós félelmek miatt 100 dollár alá beestek az árak. Ezt a zuhanást érzékeltük picivel később az üzemanyagárakban is, és még fogjuk is egy ideig. Van egy kisebb mértékű késés a nyersolaj árainak mozgása és a kutakon látott értékek közt. Hétfőn a félelmek ellenére a nyersolaj árfolyama újra elkezdett emelkedni. A nyereségének egy részét aztán a keddi kereskedés után vissza is adta.

Szépen menetelt lefelé, de még az ekkora sokknál is, mint a gazdaságok recesszióba való esése sem tudta 2 hétnél tovább visszatartani az árakat az emelkedéstől. Ennek ellenére a jelenlegi 105 dolláros Brent és 99 dolláros WTI még jó szintnek tekinthető az előző hónapokhoz képest. Hasonlóan az átlagos nemzeti átlagár elérte gallononként a 4,52 dollárt, amely 0,50 centes csökkenést jelent. Bár nagy megkönnyebbülés ez az autósoknak, ez az érték még mindig 43 százalékkal magasabb, mint a járművezetők által egy évvel korábban fizetett ár, derült ki az AAA adataiból.

(www.shutterstock.com)

A hétfői kereskedés erősre sikeredett

Az olaj kismértékben emelkedett kedden is a korai kereskedés során, azok után, hogy hétfőn, több mint 5 dollárral gyarapodott az értéke a szűk kínálat miatti aggodalmak közepette. Ez délutánra megváltozott és körülbelül 2 százalékos csökkenésig jutott a két referenciaérték. Jeffrey Halley, az OANDA vezető piaci elemzője szerint elképzelhető, hogy az olajárak az előző magasságokban tetőztek. Ami a csökkenést illeti, nem néznek ki úgy a piacok mintha innen lényegesen alacsonyabb szintekre szeretnének elmozdulni, hacsak nem kapunk hatalmas meglepetést a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetétől. A kínálati hiánnyal nem lehet felvenni a harcot. Hosszan tartó tényezőről van szó, amely alapjaiban határozza meg a gazdaságok működését.

Forrás: reuters.com; cbsnews.com

Címlapkép: Shutterstock