100 bázispontos szigorításról döntött a Monetáris Tanács.

Ahogyan korábbi cikkünkben is kifejtettük, ma tartotta rendes kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Jelentős várakozás előzte meg a jegybank döntését, a forint volatilitása az előző napokban jól mutatta a piaci szereplők élénk figyelmét. Végül az MNB újabb jelentős szigorítást eszközölt, 100 bázisponttal 11,75 %-ra emelkedett ugyanis az alapkamat. A továbbiakban érdemes lesz a jegybank kommunikációjára is figyelni, ami szintén jelentős piaci hatásokat generálhat.

100 bázispontos emelés

Az a döntés előtt sem volt kérdés, hogy az MNB folytatni fogni a monetáris szigorítást, és újabb kamatemelést hajt végre. Az inflációs nyomás ugyanis nem enyhül, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő év jelentős részében is velünk marad a gyors ütemű pénzromlás. Így annak ellenére van lépéskényszerben az MNB, hogy már így is messze nálunk a legmagasabb a kamatszint a régióban, ez pedig a gazdasági növekedés lassulását is előre vetítheti.

100 bázispontot emelt az MNB – ahogy ávrhattuk (www.shutterstock.com)

A forint árfolyamának gyengülése még inkább a jelentős kamatemelésre késztethette a jegybankot, kérdés, hogy a következő napokban milyen mozgást mutat a magyar fizetőeszköz a lépés után. Érdemes lesz figyelni az MNB 15 órai közleményére és Virág Barnabás ezt követő háttérbeszélgetésére is. A további határozott szigorítás irányába mutató üzenetek és a pénzpiaci folyamatok kommentálása erősítheti a magyar fizetőeszközt a következőkben. Amennyiben viszont a kamatemelési tempó lassítására, közeli befejezésére tesz utalást a központi bank, az akár komolyabb esést is okozhat a főbb devizákkal szemben.

Nehéz döntések

Annak ellenére, hogy immár 14 hónapja tart a monetáris szigorítás Magyarországon, közel sem egy csak előnyökkel járó és végtelenségig folytatható folyamatról van szó. A magasabb kamatkörnyezet ugyanis terhet ró a hitelesekre, lassítja a gazdaságot, szélsőséges esetben pedig akár a recesszió kialakulásához is hozzájárulhat. Így az MNB-nek az infláció letörése mellett természetesen ezt a szempontot is mérlegelnie kell, ezért a kulcskérdés lassan az lehet, hogy mikor ér véget a kamatemelési ciklus.

www.mnb.hu