2024 május 25

Romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban

Romlott áprilisban, immár a harmadik egymást követő hónapban a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.

Áprilisban 97 pontra csökkent az amerikai fogyasztói hangulatindex a márciusi 103,1 pontról. A piac 104 pontot várt áprilisra. Az index 100 pontos értéke az 1985-ös helyzetet tükrözi. Az index összetevői közül az aktuális helyzet és a kilátások megítélése egyaránt romlott. Az aktuális helyzet szubjektív megítélését számszerűsítő mutató 142,9 pontra csökkent áprilisban a márciusi 146,8 pontról. A várakozások mutatószáma pedig – amely a fogyasztók jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci helyzetre vonatkozó rövid távú, hathavi kilátásain alapul – 66,4 pontra esett a márciusi 74 pontról. Hosszú távú tapasztalatok alapján a 80 pont alatti várakozási mutató általában recesszió közeledtét jelzi.

Dana Peterson, a Conference Board vezető közgazdásza azt mondta, hogy „a bizalom csökkent áprilisban, 2022 júliusa óta a legalacsonyabb szintre került, miután a fogyasztók kevésbé derűlátóak a jelenlegi munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban, és borúlátóbbak, ami a jövőbeli üzleti feltételeket, munkaerőpiaci helyzetet és bevételeket illeti.” Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a közgazdászok nagy figyelmet fordítanak a fogyasztói magatartásra, amikor a tágabb gazdaságot mérik.

Képek forrása: Shutterstock