2024 május 24

Másodiknak lenni is szuperjó, pláne így!

Nőtt a német Adidas AG, a világ második legnagyobb sportszergyártójának bevétele és működési eredménye az idei első negyedévben a vállalat kedden közzétett jelentése alapján.

Az év első három hónapjában az Adidas folytatólagos tevékenységeiből származó nettó nyeresége 171 millió eurót tett ki az egy évvel korábbi 24 millió euró nettó veszteség után. A működési eredmény az előző év első negyedévében elért 60 millió euróról 336 millió euróra nőtt. Az első negyedévben az Adidas bevétele éves szinten 4 százalékkal, 5,5 milliárd euróra bővült, míg az árfolyamváltozások nélkül számított bevétel 8 százalékkal emelkedett. A vállalat bevétele Észak-Amerikában árfolyam-ingadozások nélkül 4 százalékkal csökkent, Kínában ugyanakkor 8 százalékkal nőtt, míg Latin-Amerikában a bevétel ugyancsak árfolyam-ingadozások nélkül 18 százalékkal emelkedett.

Eközben Európában 14 százalékkal nőtt az első negyedéves bevétel éves összevetésben. A felhalmozódott készletállomány az első negyedévben is erőteljes további javulást mutatott. Éves összevetésben a készletek 22 százalékkal 4,427 milliárd euróra csökkentek a tavalyi év azonos időszakában jegyzett 5,627 milliárd euróról – olvasható a vállalat jelentésében. Az Adidas a vártnál jobb első negyedéves teljesítmény miatt április 16-án javította idei kilátásait: eszerint az árfolyamváltozások nélkül számított bevétel közepes vagy magas egyszámjegyű ütemben bővül a korábban jelzett közepes egy számjegyű növekedés helyett, valamint 700 millió euró működési eredményre számítanak a korábban prognosztizált 500 millió helyett. Az idei első három hónapban a Yeezy-készletek eladásából 150 millió euró bevételt ért el a vállalat – ismertette a távirati iroda.

Az Adidas 2022 októberében bontotta fel a partnerségi szerződést Kanye West (újabb nevén Ye) amerikai rapperrel, annak antiszemita kijelentései és más szélsőséges, gyűlölködő megnyilvánulásai miatt, így az Adidas beszüntette a Westtel együttműködésben létrehozott, korábban jövedelmező Yeezy termékek gyártását.