Sorozatban hetedik hónapja nőtt az infláció a háború sújtotta Ukrajnában. Augusztusban éves szinten 23.8 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Sorozatban a hetedik hónapban gyorsult az infláció Ukrajnában, az orosz invázió következtében az infrastruktúra romokban hever, a gyárak és az export tevékenységek leálltak, a fogyasztás drasztikusan visszaesett.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az orosz invázió alaposan megrendítette az ukrán gazdaságot, a második negyedévben az ukrán GDP éves szinten 37.2 százalékkal esett vissza.

Pénteken az inflációs rátára vonatkozóan közölt adatokat az ukrán hivatal

A fogyasztói árak augusztusban éves szinten 23.8 százalékkal drágultak, az áremelkedés mértéke az olyan alapvető élelmiszerek árában volt a legnagyobb mértékű, mint a tojás vagy a cukor. 1 hónappal korábban, júliusban 22.2 százalékon alakult az ukrán infláció.

Inflation accelerates for a seventh straight month
Hónapról hónapra gyorsul az ukrán infláció. (www.bloomberg.com)

Az ukrán jegybank szerint az inflációs nyomás némileg mérséklődött, miután az üzemanyagok világpiaci ára az előzetesen vártnál gyorsabban csökkent, valamint egyes zöldségfélék ára a vártnál lassabb mértékben drágult. A jegybank augusztusra vonatkozóan előzetesen 23 százalékos inflációval kalkulált.

A politikai döntéshozók számára komoly fejtörést okoz az ország jelenlegi helyzete, a háború tönkreteszi a gazdaságot. Az ukrán Alfa Bank vezető kutatója, Oleksiy Blinov szerint 28 százalék körül alakulhat az ukrán infláció 2022 végén, míg a jegybank 31 százalékos inflációt prognosztizál.

Az orosz haderő Ukrajna egyötödét megszállta, a kulcsfontosságú exportágazatok szinte teljesen leálltak, az ukrán kormány az ország védelmét szolgáló katonai erőfeszítések finanszírozásával küszködik.

(www.shutterstock.com)

Az ukrán minisztérium szerint az év egészére vonatkozóan akár 33 százalékos is lehet a gazdasági visszaesés mértéke. A jegybank arról számolt be, hogy bárminemű javulás csak azután lesz várható, amikor a „háború aktív fázisa véget ér.” Mindezek ellenére láthatóak már javulásra utaló jelek, a harcok intenzitása lassul, a kikötőkben kezd újraéledni az export tevékenység, ezen tényezők alapján a kijevi jegybank szerint akár már jövőre folytatódhat a gazdaság növekedése.

A második negyedévben az ukrán GDP éves szinten 37.2 százalékkal esett vissza. (www.bloomberg.com)

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock