Az Ukrajna területén folyó háború megrendítette az ország gazdaságát, a második negyedévben éves szinten 37 százalékkal zuhant vissza az ukrán GDP.

Az orosz invázió alaposan megrendítette az ukrán gazdaságot, a második negyedévben az ukrán GDP éves szinten 37 százalékkal esett vissza. A háború következtében az infrastruktúra romokban hever, a gyárak és az export tevékenységek leálltak, a fogyasztás drasztikusan visszaesett.

Az ukrán GDP 2022 első negyedévében 15 százalékkal esett vissza, az áprilistól júniusig tartó időszakra vonatkozó második negyedéves GDP adatok (-37%) rávilágítottak az orosz invázió által okozott pusztításra. Az orosz haderő Ukrajna egyötödét megszállta, a kulcsfontosságú exportágazatok szinte teljesen leálltak, az ukrán kormány az ország védelmét szolgáló katonai erőfeszítések finanszírozásával küszködik.

Az ukrán jegybank, ami csütörtökön 25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat, arról számolt be, hogy bárminemű javulás csak azután lesz várható, amikor a „háború aktív fázisa véget ér.”

A háború kirobbanásával megváltozott a világ

Mindezek ellenére láthatóak már javulásra utaló jelek, a harcok intenzitása lassul, a kikötőkben kezd újraéledni az export tevékenység, ezen tényezők alapján a kijevi jegybank szerint akár már jövőre folytatódhat a gazdaság növekedése.

Ukraine's war-hit economy faces worst contraction in decades
(www.bloomberg.com)

Súlyos ára van a háborúnak

Az ukrán minisztérium szerint az év egészére vonatkozóan akár 33 százalékos is lehet a gazdasági visszaesés mértéke.

Nem csak az ukrán gazdaság érzi a háború súlyát, Oroszország is gondokkal küzd. A napokban mi is beszámoltunk róla, hogy a VTB, a második legnagyobb orosz bank vezetője arra számít, hogy az orosz gazdaság az idén 4 százalék körüli mértékben, jövőre pedig 1,5 százalékkal gyengül, 2024-ben ugyanakkor már nőhet a gazdaság teljesítménye. A bankvezér szerint a háború előtti szint, amikor a GDP 4.6 százalékkal nőtt, négy-öt év múlva érhető el.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Shutterstock