A változások mellett a változatlanság is hangsúlyos, s alapvető átstrukturálódásról nem beszélhetünk – mondta a hétvégi kormányátalakításról Krekó Péter (Political Capital).

Matolcsy György olyan szimbolikus szereplője a „magyar útnak”, akinek a jelenlétére annak ellenére is igényt tart Orbán Viktor, hogy a leváltását vélhetően jól fogadnák a piacok. Ám ennek belpolitikai kockázatát egyelőre nem vállalta a miniszterelnök. A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte a Political Capital elemzőjét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétvégén bejelentette a kormány átalakítását: Varga Mihály veszi át Fellegi Tamástól a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalás vezetését, Lázár János lesz a Miniszterelnökség vezetője Varga Mihály helyett, míg Rogán Antal veszi át a frakció vezetését Lázár Jánostól.

Talán a legfontosabb aspektusa a kormányátalakításnak, hogy kormányzati struktúra, s azon belül a gazdasági csúcsminisztérium szerepe változatlan maradt – hangsúlyozta Krekó Péter, mondván, látnivaló, hogy Matolcsy György olyan szimbolikus szereplője a „magyar útnak”, akinek a jelenlétére annak ellenére is igényt tart Orbán Viktor, hogy az esetleges leváltását vélhetően jól fogadnák a piacok. Ám ennek belpolitikai kockázatát egyelőre nem vállalta a miniszterelnök, hiszen egy ilyen lépés az unortodox gazdaságpolitika kudarcának beismerése lenne.

Egy másik fontos szempont lehet – folytatta -, hogy Varga Mihály főtárgyalói kinevezésével, fajsúlyos, Orbánhoz közel álló személy felel mostantól az IMF tárgyalásokért, ami nyilvánvalóan pozitív üzenet. Azt is észre kell venni ugyanakkor, hogy tárca nélküli miniszter lesz, vagyis nem lesz alatta minisztériumi apparátus. Fontos megjegyezni azt is, hogy a személyi váltás nem jelenti azt, hogy immár biztosra vehető a hiteltárgyalások sikere, bár mind a Valutaalap, mind az EU kompromisszumkészebb, mint korábban. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a görög és a francia választások után valamelyest elbizonytalanodott a válságkezelésben eddig nagy szilárdságot mutató európai centrum.

A kormányátalakítás harmadik aspektusa az lehet, hogy Lázár János kinevezésével várhatóan még inkább centralizálódik a kormányzati döntéshozatal, s a törvény előkészítés súlypontja a parlamenti frakciótól a Miniszterelnökségre helyeződik.

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy a változások mellett a változatlanság is hangsúlyos, s alapvető átstrukturálódásról nem beszélhetünk.