A más években megszokottnál gyengébb, hektáronként 3,75 tonnás átlagtermést takarítottak be a búzatáblákról Fejér megyében; a gyengébb hozamokért viszont a többnyire kiváló minőség kárpótolja a gazdákat – mondta a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

Czetnerné Kócsa Márta tájékoztatása szerint míg korábban az országos átlagnál 15-20 százalékkal nagyobb búzahozamokat takarítottak be a megyében, a napokban befejeződött aratás során az országos átlaggal azonos volt a hektáronkénti termésmennyiség.

A minőség kiváló, a megtermett búza többsége eléri a malmi minőséget és magas az úgynevezett javító minőségű búzák aránya is.

A terméskiesés a csapadékhiány következménye. Az őszi vetésű kalászosok ugyanis a tavaly novemberi szárazság miatt nem fejlődtek megfelelően, a csapadékhiány kora tavasszal is folytatódott. A gyors felmelegedés miatt nem volt kielégítő a bokrosodás, nem hasznosult megfelelőn a kijuttatott műtrágya sem, a korai meleg miatt gyorsan szárba szökkent a gabona, ritka és alacsony lett az állománya. A júniusi hőségnapok pedig nagyon gyorsan megérlelték a kalászokat, lerövidült a szemek kitelésének időszaka, ami tovább csökkentette a hozamokat.

A kedvezőtlen időjárási körülményeket az őszi árpa jobban viselte: 4,05 tonnás átlagtermést hozott, így a megyei átlag 5-6 százalékkal meghaladta az országos termésátlagot.

A növénytermesztés kedvezőtlen körülményei kihatnak az állattartásra is: az alacsony növényállomány miatt nincs elegendő szalma, nagyobb területről kell felbálázni a szükséges mennyiséget. Kevés a réti széna, az első kaszálás hozama alig fele a más években megszokott mennyiségnek, második kaszálásra még remény sincs a kaszálók, legelők kisülése miatt. A szárazság miatt szokatlanul korán, már július végén meg kellett kezdeni “az elsült” táblákon a silónak szánt kukoricák betakarítását.