Nőtt a zavarodottság az európai centrumban, s nem könnyű elhatárolni a megszorításpárti és a növekedéspárti tábort. A megszorítások nyomán sorra távoznak a kormányok, s könnyen lehet, hogy a jövő évi német választásokon Merkel kancellár is áldozatul esik saját válságkezelő politikájának. Az európai fellazulás azzal járhat, hogy az unortodox magyar gazdaságpolitika kevésbé fog kilógni a sorból.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte vezető elemzők véleményét, hogy vajon mit várhatunk a május 23-án esedékes rendkívüli EU-csúcs munkavacsorától, melyet az unió gazdaságának növekedési lehetőségeiről tartanak, s azt követően hirdették meg, hogy hétvégén Franciaországban és Görögországban is azt üzenték a választók: elegük van a megszorításokból.

Török Zoltán: tovább nőtt a centrum zavarodottsága

Az elmúlt napokban nőtt a zavarodottság az európai centrum országokban a válságkezelés jövőjét illetően – vélekedett Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője, mondván, az új francia elnök nyilatkozatát követően még arra lehetett következtetni, hogy két csoportra szakad a centrum. Vagyis, hogy az egyik oldalon Németország és pár kisebb állam sorakozik fel, melyeknek jók a makro mutatói, míg a válságkezelés eddigi egyik pillére, Franciaország vezetésével a másik oldalra kerülnek azon centrum államok, melyek komoly pénzügyi bajokkal küzdenek. Így a megszorításpárti és a növekedéspárti válságkezelés tábora könnyen elhatárolható lett volna. Nos, az osztrák jegybank kormányzójának minapi növekedéspárti nyilatkozata azért érdekes, mert Ausztria makro mutatói egyáltalán nem rosszak. Arra lehet tehát számítani, hogy a „vacsoráig” még előfordulhatnak vélemény átrendeződések.

Kuti Ákos: sorra távoznak a megszorító kormányok

Jól hangzó szlogen, hogy a megszorítások helyett pörgessük fel a növekedést – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, aki nem vár piacmozgósító hatást a munkavacsorától, ahol véleménye szerint nem várhatóak komolyabb döntések. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a korábban egységes német-francia tandem megbomlott, s a megszorításokra épülő válságkezelés kezd teret veszíteni. Észre kell venni, hogy a megszorítások nyomán sorra távoznak a kormányok, s könnyen lehet, hogy a jövő évi német választásokon Merkel kancellár is áldozatul esik saját válságkezelő politikájának. Mégsem számíthatunk 180 fokos fordulatra, ám jelentős fellazulás jöhet, ami azzal is járhat, hogy az unortodox magyar gazdaságpolitika kevésbé fog kilógni a sorból.