A fogászati korona és a fogászati híd még ma is nagy népszerűségnek örvend a fogpótlási lehetőségek között.

Mindenki számára elérhető anyagi szempontból, ami nagyon lényeges jellemző, hiszen a fogbeültetés költségeit nem mindenki tudja kifizetni.

Miért van szükség a fogászati korona és híd használatára?

A válasz kézenfekvő: a foghiányok pótlása miatt. A Jildent Clinique fogszakorvosai szerint a fogvesztés bármikor problémát okozhat: egy baleset, egy sérülés miatt a fogaink letörhetnek, vagy a huzat miatt begyulladhatnak, esetleg a szuvasodás mértéke miatt kihúzásra kerülhetnek. A kialakult foghiányokat viszont a lehető leghamarabb pótolni kell. Miért?

A foghiány nemcsak az étkezésünkben okoz kellemetlenségeket, hanem befolyásolja az emésztőrendszerünk egészségi állapotát is. A nem megfelelően felaprózott ételt nehezebb megemészteni, ami gyomorsav-túltermeléshez, refluxhoz, gyomorfekélyhez vezethet. 

Megváltozik a rágás statikája, a szomszédos fogak a hiány irányába dőlhetnek, ami a foggyökerek rendellenes állását eredményezik. Az állkapocsízület is deformálódhat, ami gyulladáshoz, fejfájáshoz is vezethet. A foghiány miatt még az arcvonások is megváltozhatnak, a mosolygás esztétikuma is zavart szenved, ami nem tesz jót az önbizalomnak sem. 

Van megoldás: a fogpótlás korona vagy híd segítségével

Ezeket a nagyon jelentős egészségügyi és életminőségbeli változásokat ma már a fájdalommentes fogászat korában gyorsan, könnyen ki lehet iktatni. Egy-egy fog pótlására a korona, míg nagyobb foghiányra a fogászati híd a megoldás. Bármelyiket is kell alkalmazni, a végeredmény garantáltan jó lesz, és hosszú időre segít.

A fogászati korona

A fogkorona olyan felépítmény, ami egy fogra készül el annak érdekében, hogy a fog számára védelemként szolgáljon. Elsősorban gyökérkezelt fogaknál használják, valamint olyan esetekben, amikor a fog esztétikáját töméssel már nem lehet kifogástalanul helyreállítani. A fogkorona lehet fémmentes (cirkónium) és fémkerámia (porcelán).

A cirkónium korona előnye, hogy teljesen fémmentes, ezért nem allergizál, és a valódi fogak esztétikáját tökéletesen képes visszaadni.

A porcelán korona egy olyan vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, ami tartós eredményt ad. Bár esztétikuma nem éri el a cirkónium minőségét, de költséghatékonyabb megoldás. 

A fogászati híd

A fogászati híd alkalmazására akkor van szükség, ha egymás mellett lép fel egy vagy több foghiány. Itt is általában a cirkónium és a porcelán a két lehetőség. A híd a struktúráját tekintve fogkoronákból áll. Annak érdekében, hogy az illesztés minél tartósabb és pontosabb legyen, a fogra épülő hídhoz a hidat tartó ép fogak felszínének lecsiszolása válhat szükségessé.

Milyen előnyei vannak a koronás vagy hidas fogpótlásnak?

A koronás vagy hidas fogpótlásnak számos előnye van: 

  • Könnyebbé válik az étkezés.
  • Magabiztosabbá válik a beszéd és a mosolygás.
  • Nem alakulnak ki statikai elváltozások.
  • Javul a rágás hatékonysága és az emésztés.

Foghiánnyal küzdesz? Akkor itt az ideje tenni ellene!