2024 április 30

Nyert néhány hetet Donald Trump

Fellélegezhet az Egyesült Államok kormányzata, mivel elfogadták a kiadási tervet, így január 19-ig biztosítva lett, hogy ne kerüljön átmenetileg fizetésképtelen állapotba az USA.

Már szeptemberben sem jött össze

Hosszú hónapok óta húzódik az adósságplafon ügye. Emlékezhetünk, hogy már szeptemberben is csak átmeneti intézkedést hoztak, ami 3 hónapra biztosította a költségvetést. Ráadásul, akkor Trumpnak sikerült még a saját pártját is meglepnie az adósságplafonnal kapcsolatban, mivel hosszabb távú megegyezéssel a kormányzó párt elejét vehette volna annak, hogy a 2018-as időközi választás kimenetelétől függően alkupozícióba kerüljenek a demokraták és ütőkártyának használják az adósságplafonhoz szükséges szavazataikat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Izgalmas évkezdet

Ezúttal is csupán időt nyert a kormányzat. És a kapott egy hónap elég szűkösnek látszik a megegyezésre, mert az ünnepek idejére már nincs beiktatva újabb tárgyalási forduló. Más szóval január elején kell valahogy dűlőre jutniuk a feleknek. Bár elképzelhető, hogy a demokraták ismét egy időleges megállapodás felé tolják az ügyet, mert így továbbra osztanak nekik lapot. És a jövő évi időközi választásokon még adukhoz is juthatnak. 

Januárban bezárhatnak az állatkertek

Hogy mi történne, ha nem születne egyezség? Nos, ez a forgatókönyv azért elég ismerős. Úgy hívják, hogy részleges kormányzati leállás. Amibe az elmúlt években többször is belefutott Amerika, amikor rövidtávon likviditási akadályba ütközött a kormányzat. Az Obama adminisztráció idején láthattunk erre példákat, bezártak szövetségi kormány hivatalai, az állatkertek, a múzeumok. Érdekes módon, a válság elhúzódása esetén a lehetséges takarékossági megszorítások sorának végén mindig a veteránok kifizetései álltak.

Adótörvénnyel fizet az elnök?

Az Egyesült Államok hitelállománya 20 ezer milliárd dollár felett áll, s tárgyalásokon 1000 milliárdos alapon emelik a tétet. Mindesetre, az újabb halasztással Trump elkerülte, hogy a kormányzati alkalmatlanságát üzenje év végén a piacoknak. Ezért elképzelhető, hogy a héten a Szenátus és a képviselők által is elfogadott adótörvényt már ma aláírja a hálás elnök.