2024 május 26

Nem változott a német infláció

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai szerint.

Áprilisban a fogyasztói árindex 2,2 százalék volt éves szinten ugyanúgy, mint márciusban. Ez azt jelenti, hogy az infláció három éve a legalacsonyabb maradt. Elemzői várakozások átlagában gyorsuló, 2,3 százalékos infláció szerepelt idén áprilisra.

Az áprilisi árszint 0,5 százalékkal haladta meg a márciusit, amikor 0,4 százalékos havi áremelkedést mértek. Elemzők nagyobb, 0,6 százalékos havi szintű inflációra számítottak áprilisra. Az energiaárak 1,2 százalékkal maradtak el az idén áprilisban az egy évvel korábbitól, az élelmiszerárak pedig 0,5 százalékkal nőttek éves bázison.

Nem változott a német infláció

Az energia-és élelmiszerárak nélküli fogyasztói maginfláció 3 százalékra lassult áprilisban a márciusi 3,3 százalék után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált HICP harmonizált fogyasztói árindex áprilisban éves összevetésben 2,4 százalékra nőtt a márciusi 2,3 százalékról, havi szinten a márciusival megegyező, 0,6 százalék volt.

Képek forrása: Shutterstock