Franciaországban árcsökkentéssel ösztönzik energia-megtakarításra az egyéni fogyasztókat, valamint a kis- és középvállalatokat jövő téltől: akik visszafogják a fogyasztásukat a csúcsidőszakban, kedvezőbb tarifában részesülnek az év fennmaradó részében – jelentette be pénteken az energetikai átállásért felelős tárca.

A kormány valójában újraindítja és kiszélesíti az EDF áramszolgáltatónak egy korábban már évtizedeken át létező ajánlatát, amely a fogyasztókat arra ösztönözte, hogy a téli csúcsidőszak bizonyos napjain kevésbé fűtsenek.

Az intézkedés alapvető célja csökkenti az elektromos áramellátásban a fennakadásokat, miután javítási munkálatok miatt több atomerőműben is szünetel a termelés. Az alacsonyabb árbesorolásba tartozó fogyasztókat a szolgáltatók a csúcsidőszakot megelőző napon értesítik arról, hogy ha az adott időszakban energiát fogyasztanak, többet kell fizetniük, mint a többi, nem a csúcsidőszakhoz tartozó napon.

A France2 francia közszolgálati televízió híradójának számítása szerint a megtakarítást vállalók rezsiszámlájának összege akár 30 százalékkal is csökkenhet az eddigiekhez képest. A szolgáltatók ösztönzésére és támogatására az állam 30 millió eurós költségvetésű beszerzési pályázatot tervez közzétenni.

A legjelentősebb áramfogyasztónak számító nagyvállalatok számára már évek óta létezik hasonló árszabályozás: amikor a lakossági áramfogyasztásban csúcsidőszak jelentkezik, a szolgáltatók azt kérik a nagyvállalatoktól, hogy néhány percre vagy órára állítsák le a termelést, s cserébe más időszakban olcsóbban juthatnak energiához.