Románia a déli gázfolyosó részévé akar válni azon a kiterjesztett szakaszon, amely a Balkánt kötné össze Közép-Európával, ezért pénteken felvételét kérte a projektbe Bakuban – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető részt vett Azerbajdzsán fővárosában a déli gázfolyosó tanácsadó bizottsága nyolcadik alkalommal megtartott miniszteri ülésén; Románia ötödik alkalommal vett részt a tanácskozáson. Az ülésen Popescu arról biztosította a résztvevőket, hogy Románia támogatja a projektet és annak a Balkántól Közép-Európa irányába való kiterjesztését. “Románia ismét javasolta, hogy a román-bolgár interkonnektor és a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezeték is váljon részévé a déli gázfolyosó bővítési tervének. Románia érdeklődve várja a javaslata pozitív elbírálását, illetve azt, hogy tárgyalások kezdődjenek a regionális gázszállítási infrastruktúra nyújtotta lehetőségekről” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a déli gázfolyosó fejlesztése stratégiai fontosságú Európa energiabiztonságának stabilitása szempontjából. A mintegy 38 milliárd dollár összköltségű déli gázfolyosó egy 3500 kilométer hosszúságú, hat országon keresztül futó vezetékhálózat. Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről – a már korábban megépült – dél-kaukázusi (SCP) és transzanatóliai (TANAP), valamint 2020 őszén átadott transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítja a kitermelt földgázt. A TAP Észak-Görögországon, Albánián és az Adriai-tenger alatt halad Olaszországig – ismertette távirati iroda.