2023 január 29

Az óriás bikák és nagy medvék még élnek – Mi lesz a dollárral?

dollárkicsisxcKisebb meglepetést okozott a piacon, hogy a várakozásokkal ellentétben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megkezdte a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program, vagyis a regényes nevű QE3 leépítését. Erre korábban csak márciustól, később pedig februártól számított a piac.

Az EKB komfortzónáját már ismerjük

Ehhez képest az első lépcsőben már januárban is csak 75 milliárd dollárig tart a shopping a kötvény- és a jelzálog-fedezetű értékpapírok piacán. Miután a következő másfél évben további lefaragások lehetnek, hamarosan fordulat következhet a dollár piacán. Beszédes jel, hogy a Fed döntést követően az EUR/USD kurzus az 1,38 körüli szintről több mint 1 százalékkal lejjebb szállt, vagyis dollárerősödés kezdődött.

eurusd_yahooAz EUR/USD kurzusában az ellenállásokat egyelőre könnyebb berajzolni, mint a támasz szinteket – vélekednek a Solar Capital szakértői. Észre kell ugyanis venni, hogy az 1,40-es szint közelében már véget ér az EKB komfortzónája. Jól példázta ezt, hogy 1,38 fölött a bank vezető közgazdásza a negatív kamatról nyilatkozott, lényegében szóbeli intervencióval fékezve az euró erősödését.

A régi bikák és az öreg medvék még élnek

Lefelé tekintve, ugyanakkor nem ennyire tiszta a kép. Nincs információnk az eszközvásárlási program szűkítésének további menetéről. Sem arról, hogy a dollárerősödést meddig tolerálják az amerikai jegybankárok. Annyi azonban már most is jól látszik, hogy miközben minden jegybank a saját devizája leértékelésén munkálkodik, s talán legnagyobb “sikerről” a japán jen esetében beszélhetünk, a dollár egyértelműen erős irányba fordult.

bika_medve_flickrA gondtalan spekulációt azonban megzavarhatja az év vége. A Solar Capital szakértői szerint továbbra is dominánsak az idei trendek. Ahogy fogalmaztak, az év óriás bikái és nagy medvéi egyelőre tartják magukat. Akár a szárnyaló vezető tőzsdeindexekre (bikák), akár a gyengélkedő feltörekvő piaci devizákra (medvék) gondolunk.

Figyeljünk a kötvényhozamokra!

A dollár esetében a hosszú állampapírok hozama adhat indikációt. A május eleji 1,60-as szintről a 10 éves államkötvények hozama augusztusig 2,98-ig emelkedett az eszközvásárlási program szűkítésének előszelére. Azt lehet tehát mondani, hogy a 3 százalék fölötti hozamtartomány már egyértelműen arra utalhat, hogy a tőzsdék a kockázatkezelő üzemmódra kapcsoltak. Ebben az esetben komoly tere nyílhat a dollár erősödésének.

A másik tényező, amire érdemes figyelni: a havi munkaerő piaci adat a tengerentúlon, amit 6,5 százalékra próbálnak letornászni, vagyis ennek a szintnek az elérése is indikációt adhat.