Nagy bajban vannak a gazdaságok – láthatatlan ellenséggel harcolunk

Nehéz időket élünk meg, tele bizonytalansággal. A gyorsan változó makrokörnyezet miatt nehéz dolguk van az elemzőknek, ha szeretnének válaszokat kapni a jövővel kapcsolatos kérdésekre. Az egyik ilyen életbevágó kérdés most az infláció megfékezése, amely nagy mértékben megnehezíti a mindennapi megélhetésünket. Ezzel szemben áll a recesszió elkerülése. Nagyon keskeny átmenet van a két lehetséges kimenetel között. Az infláció magas, a gazdaságok kezdenek összehúzódni, a fejlődésük lassul, ezzel egyre nagyobb félelmet keltve, hogy a központi bankok túl nagyot és túl gyorsan emeltek az irányadó kamaton, így kockáztatva a recessziós időszak bekövetkezését. A központi bankok ezzel tisztában is vannak, azonban az infláció hűtését kezelik prioritásként.

(www.shutterstock.com)

Egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy a válság már elkerülhetetlen. Németországban, amely az unió vezető gazdaságai közé tartozik, ebben a hónapban járnak le bizonyos intézkedések, amelyek a magas árak hatását próbálták enyhíteni. Ez tovább fűtheti az inflációt. Az elmúlt hetekben, az orosz gázszállítások leállítása után hatalmas port kavart a rezsiköltségek kérdése is. Augusztus végére az irányadónak számító hollandiai gáztőzsdén a gázárak megawattóránként elérték a 340 eurót. A fűtési szezon előtt rosszabb hírt már nem is kaphattunk volna. Az országok vezetői azonban összefogtak, és felgyorsították a válság enyhítésére irányuló erőfeszítéseiket. A mostani hetet már 185 dolláron tudta zárni a gáz.

A csökkenések ellenére további emelkedésre számít a Deutsche Bank

Bár az olaj, az acél, a fa és sok más árucikk értéke hónapok óta csökkenő pályára került, ezt a magas energiaköltségek ellensúlyozzák, melyek a gyártókat és a szolgáltatásokat is elérik. Ez később tovagyűrűzik a termékekre is. Az energiaválság a háború kezdete óta nagy kérdés Európában. A blokk túlságosan is függővé vált egy ország segítségére, és az oroszok ezt az előnyt ki is használták.

(www.shutterstock.com)

Az oroszok ellen bevezetett szankciókkal az Európai Unió azt szerette volna elérni, hogy az orosz háborús szerkezet elől megvonja az erősforrásokat. Ez azonban visszaütött az unióra, amire a legtöbben számítottak is, hiszen nyíltan ki lett mondva, hogy Európa most, az oroszok majd később szenvednek a szankciók vasfoga miatt. Egyelőre azonban a jelenről beszélhetünk csak, és a blokk országai nagy bajban vannak a téli időszak előtt. A Deutsche Bank közgazdászai a múlt héten bejelentették, hogy az euróövezetben az infláció az év végére 9,5 százalékos csúcspontot fog elérni. Az nyomás folyamatosan emelkedik, mivel az európai nagykereskedelmi földgáz ára körülbelül két és félszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt, még a közelmúltbeli visszaesés után is.

Ilyen válságra évtizedek óta nem volt példa

Bár a tárolók a legfrissebb jelentések szerint 87 százalék körül járnak, a nemzetek összefogása után, még mindig nagyon nehéz időszak vár ránk. Az egész világon egy olyan energiaválság van kibontakozóban, amelyet évtizedek óta nem láttunk. Az unió terve az volt, hogy saját tempójuk szerint majd ők csökkentik a behozott gázmennyiséget, és különböző szankciókkal sújtják az agresszort. Az oroszok azonban ezt nem hagyták, és elzárták a fő gázvezetékeket. Európában pánik alakult ki. Bár a tárolók töltöttségéről érkeztek jó hírek, illetve a gáz árfolyamát is sikerült komoly mértékben enyhíteni, a jelenlegi helyzet csak átmeneti megoldás a kontinens számára.

(www.shutterstock.com)

A rövid távú cél a tél átvészelése

Az unióban hiányzik egy megfelelően kialakított infrastruktúra. Egyetlen megoldás, hogy a szabad kapacitásokért harcolunk, illetve méregdrága áron importálunk LNG szállítmányokat az Egyesült Államoktól. Ennek hatása azonban tovább gyűrűzött az energiaárakba, és az inflációt is felhajtotta. Sehol sem súlyosabb és veszélyesebb ez a válság, mint Európában, ahol az olcsó orosz gázzal kapcsolatos régóta fennálló függőség most visszaütött. A háború kezdetén, az Európai Unió 27 a tagállama a földgázszükségleteinek 40 százalékát az oroszoktól importálta. Európa nagy bajba sodorta magát, a háború viszont továbbra is zajlik. Bár háborús mérleg kissé megbillent, most részleges mozgósítást rendelt el az orosz elnök. A háború tovább eszkalálódott.

(www.shutterstock.com)

Az Európai Központi Bank, amely a nyár folyamán már 1,25 százalékponttal emelte a kamatlábakat, nagy figyelemmel fogja követni a legfrissebb adatokat. Megfontolandó kamatemelés előtt állnak, annak érdekében, hogy az inflációt visszahozzák a 2 százalékos célértékre. A Fed is rohamos ütemben halad, már 3,25 százalékos irányadó kamatnál járnak az Egyesült Államokban. Ez az ütem azonban ahogy azt említettük már a recessziót hozza egyre közelebb. Jelenleg a központi bankok pengeélen táncolnak, azonban a legtöbb elemző szerint elkerülhetetlen a sötét korszak.

Forrás: ft.com; fortune.com

Címlapkép: Shutterstock