Közgazdászok szerint az élelmiszerek árában további drágulás várható, az infláció még nem érte el a csúcspontját. Az Amerikai Egyesült Államokban az élelmiszerek ára nem drágult ilyen nagy mértékben egészen 1979 óta.

Az amerikai inflációs adatokból kiderült, hogy augusztusban tovább emelkedett az élelmiszerek ára, ami egyre nagyobb nyomást helyez az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra.

Az élelmiszerek ára átlagosan 13.5 százalékkal drágább volt idén augusztusban, mint 2021 augusztusában. A kormányzati adatok alapján egészen 1979 májusa óta nem drágultak ilyen gyors ütemben az élelmiszerek. Az infláció éves szinten 8.3 százalékon alakult a tengerentúlon, azonban sok más országhoz hasonlóan az élelmiszerek árában itt is kiugróan nagy volt az áremelkedés mértéke.

Ezek a termékek drágultak meg igazán:

Az alapvető élelmiszerek közül az egyik legnagyobb mértékben a tojás drágult meg, 39.8 százalékkal került többe a tojás augusztusban, mint tavaly ilyenkor. A magas kereslet és a szűkebb kínálat egyaránt elősegítette a tojás árának drágulását. A madárinfluenza következtében az amerikai tojástermelés mintegy 10 százaléka kiesett. A madárinfluenza a hús árára is hatással volt, a csirkehús 16.6 százalékkal került többe idén augusztusban, mint 2021-ben.

A tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek ára is megugrott. A margarin 38.3 százalékkal drágult augusztusban az előző év azonos időszakához képest, a vaj ára pedig 24.6 százalékkal kúszott magasabbra. A liszt árában 23.3 százalékos volt a drágulás mértéke. A kekszek árai 17.7 százalékkal ugrottak meg, a fagyasztott pékáruk, például a piték és torták ára pedig 18.1 százalékkal nőtt meg. A friss gyümölcsért és zöldségért átlagosan 7.9 százalékkal kell többet fizetnie az amerikai fogyasztóknak, mint egy éve.

Egyre drágább a nagybevásárlás -illusztráció

Az élelmiszerek árában látott drágulás a világ legtöbb országában komoly fejtörést okoz a fogyasztóknak, Amerikához hasonlóan más országokban is az alapvető élelmiszerek ára ugrott meg a legnagyobb mértékben.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock