Tovább szárnyal a Ford, úgy néz ki, hogy megállíthatatlanul száguld előre az elmúlt időszakban kifejezetten népszerűvé váló részvény.

A Ford csütörtökön több mint 5 százalékos pluszban is járt, úgy tűnik tovább folytatódik az autógyártó rallyja. Az emelkedés következtében a Ford piaci kapitalizációja először haladta meg a bűvös 100 milliárd dolláros szintet, ezzel a Ford értékeltsége meghaladta a General Motors és a Rivian market capjét is. A csütörtöki tőzsdezárásra azonban újra enyhén a 100 milliárd dolláros szint alá került az autógyártó piaci kapitalizációja, de így is fontos mérföldkő a tegnapi nap az Ford 118 éves történelmében.

A Ford a csütörtöki kereskedési napot végül 2.25 százalékos emelkedést követően 25.02 dolláron zárta, ezzel idén 20.46 százalékos pluszban van a papír, míg az elmúlt 1 év során 155.83 százalékkal nőtt az amerikai autógyártó részvényeinek értéke.

Úgy tűnik, hogy a Ford nagyszabású EV tervei szimpatikusak a befektetők számára. A Ford még tavaly dobta piacra az elektromos Mustang Mach-E-t, amely iránt a kereslet a vártnál magasabban alakult. A tervek szerint a közeljövőben a Ford felpörgeti a Mustang Mach-E gyártási volumenét a mexikói gyárában.

A Ford egyik legnépszerűbb modellje, az F-150 pickup, a modell elektromos kivitele idén érkezik. Jim Farley vezérigazgató elmondása szerint, „az előrejelzéseink szerint 2030-ra tízből legalább négy eladott Ford modell elektromos hajtású lesz”. Az elektromos F-150 kapcsán nemrégiben az autógyártó arról számolt be, hogy évente az eredetileg tervezettnél kétszer több elektromos F-150 modellt gyártanának le.

A Ford Jim Farley vezérigazgató érkezése óta indult el igazán a jó úton. Farley érkezését követően a Ford is belépett az EV versenybe, és egyre meghatározóbb szereplővé válik a szektoron belül. Jim Farley reményei szerint 2024-re a Ford már éves szinten 600 ezer darab elektromos járművet fog legyártani. A vezérigazgató elmondta, hogy „rendkívül hálás vagyok a csapat kemény munkájáért, azonban úgy gondolom, hogy a java még hátra van. Tudjuk, hogy milyen modelleket kell gyártanunk ahhoz, hogy a vásárlóink maximálisan elégedettek legyenek.”

2021 során 136 százalékkal nőtt a Ford részvények értéke. A Ford történelme során mindössze 3 alkalommal tudott éves szinten több mint 100 százalékos hozamot felmutatni, 1982-ben, 2009-ben és 2021-ben.

1982-ben több mint 130 százalékot rallyzott a Ford, majd ezt követően további 6 éven át tartó emelkedés vette kezdetét, 1988 végére 484 százalékkal nőtt meg a Ford részvények értéke. 2009-ben a gazdasági világválságot követő első évben 337 százalékot emelkedett a papír, majd 2010-ben még további 68 százalékot. 2011-re azonban elfogyott a lendület és 36 százalékos mínuszban zárta az évet a Ford. Az elmúlt 40 évből 22 alkalommal ért el pozitív hozamot az autógyártó részvénye. A historikus adatok azt sugallják, hogy a Fordnak jó esélye van 2022-ben is pozitív hozamokat felmutatni.

Forrás: Bloomberg