Elképesztő teljesítményt tett le az asztalra a pénteki kereskedés során, most mindenki a folytatást várja

Az utolsó kereskedelmi napon a nemesfém árfolyama új territóriumot látogatott meg, amikor felkúszott a 20 dolláros szint fölé. Ezzel kevesen számoltak, hiszen a környezeti feltételek nem voltak megfelelőek egy hasonló mértékű ralihoz, valamint az elemzők is csak korlátozott gyarapodásról beszéltek. Hát ezt a korlátot nem láttuk pénteken, amikor az ezüst több, mint 7 százalékos profitra tett szert. Ez egy masszív elmozdulás volt, amely a dollár hirtelen gyengülése után érkezett. A zöldhasú ugyanis a pénteki nap elején még a 113 dolláros szintet kóstolgatta, azonban a nap végére olyan mínuszba futott bele, hogy az értéke már alig tudott 111 felett maradni. Ezzel természetesen olcsóbbá tette a dollárban denominált nemesfémet, örömet okozva külföldi valutával rendelkező befektetőknek. A szakértők továbbra is óvatosságra intenek, hiszen komoly ellenállások vannak még az ezüst előtt. Az első közülük a 21 dollár lesz, amely a pénteki napon is megállította a bikákat.

Tartós emelkedés azonban eléggé valószínűtlen egy ilyen környezetben. A Fed szerdán jelentette be újabb 75 bázispontos kamatemelését, és a világ legtöbb központi bankja követheti majd példáját. Egy ilyen időszakban a nemesfémek elvesztik csillogásukat.

A volatilitás köztünk marad, zajos piacra számíthatunk ezen a héten is

(www.shutterstock.com)

Rengeteg mozgatórugó van jelen a piacon. Az elemzők viszont továbbra is kisebb ralik lehetőségét emelik ki. Amíg nem enyhül a Fed hozzáállása, addig minden elmozdulás korlátozva lesz, ezt a befektetéseknél mindenképp szemmel kell tartani. Pénteken egy kritikus pont – 20 dollár – fölé sikerült bekerülni, és a szintet meg is tartottuk. Ez hatalmas előrelépés az ezüstnek. Egy ilyen környezetben viszont bármikor megfordulhat a szentiment. A medvepiacot még mindig nem sikerült megtörni. Sőt a gazdaságok lassulása és a recessziós félelmek még az eddigieknél is komolyabb zuhanásokat idézhetnek elő a nemesfémeknél. Az elektromos autók és a napaelemek gyártásánál használt ezüst erősen ki van téve a gazdasági fejlődésnek, melynek lassulásával a kereslet is olyan mértékben csökkenhet, hogy az árfolyam még az eddigieknél is mélyebb pontra zuhanhat miatta.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock