A félelem valódi, ez látszik is a piacokon.

Az olajárak csütörtökön tovább emelkedtek az ellátás szűkössége miatt, amelyet az orosz export megszakításai, a nagy termelők lehetséges termelés csökkentése és az egyik finomító részleges leállása okozott az Egyesült Államokban. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és szövetségeseinek bejelentése után szerdára az olaj egy hónapja nem látott magasságokba emelkedett, és gond nélkül lépte át a kritikus 100 dolláros határt, illetve zárt ezen szint felett. A szaúdiak által tett kijelentés nagy port kavart a végre jó irányba tartó piacokon. Nagy munkája volt a medvéknek mire több hét alatt levitték az árakat mérsékeltebb szintekre, azonban az ellátás visszafogása ezt pár nap alatt el is törölte. Az iráni nukleáris megállapodásról szóló megbeszélések újra elakadtak, megkérdőjelezve exportjának bármilyen újraindítását. A kibocsátás csökkentésével kapcsolatban azonban még nem hoztak végleges döntést. Nehezen lehet igazolni cselekedeteiket a termelés csökkentéséről egy olyan időszakban, ahol romló makrogazdasági mutatók az egyre rosszabb energiaválságról számolnak be.

(www.shutterstock.com)

A BP-től is rossz híreket kaptunk

Az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb olajfogyasztójánál, a BP arról számolt be, hogy néhány egységét be kellett zárnia szerdán egy tűz miatt. A napi 430 000 hordót termelő üzem kulcsfontosságú üzemanyagszállító az Egyesült Államok központjában.

Az OPEC forrásokból az is kiderült, hogy a kibocsátás bármilyen csökkentése valószínűleg egybe fog esni az iráni olaj piacra való visszatérésével, ha Teherán nukleáris megállapodást köt a világhatalmakkal. Egyelőre úgy néz ki, amíg ez nem történik meg, addig az OPEC sem fog csökkenteni, hiszen továbbra is kínálati hiányban szenved a piac. Ennek ellenére az árak továbbra is magasan maradnak.

A csökkenő amerikai nyerskészletek szintén növelték az árakra nehezedő nyomást. Az olajkészletek 3,3 millió hordóval csökkentek az elmúlt héten, a 933 ezer hordós várakozásokat jócskán felülmúlva. Ennek bullish hatását ellensúlyozta a vártnál kisebb benzinkészletek csökkenése, ami az enyhe keresletet tükrözi. A 27 ezer hordós csökkenés jócskán az 1,5 milliós várakozások alatt volt.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock