A félelem faktor kiiktatása, amely jelenleg az orosz olaj betiltásának lehetősége miatt van jelen nagyban hűtené az olajpiacokat

Az elmúlt hetekben az elképesztően volatilis nyersolaj árak egyik legfontosabb tényezője és mozgatórugója a piaci aggodalom volt, amely az orosz olajexport Európai Unióba történő tilalma miatt merült fel. Az ukrán invázió előtt Európa körülbelül napi 2,7 millió hordót importált Oroszország nyersolajából, és további 1,5 millió hordó olajtermékeket, főleg dízelt. Ezen félelem faktor eltávolítása a piacokról hatalmas sokkot okozna a hosszú ideje toronymagasan tartózkodó árakban. Rengeteg próbálkozás volt az elmúlt hónapokban, hogy a nyersolaj árfolyamát lehűtsék, azonban mind sikertelennek bizonyult, vagy csak átmenetileg hozott enyhülést. Ezen enyhülések is csak kismértékűek voltak, és alig tudták a 100 dolláros határ alá tolni az árfolyamot.

(www.shutterstock.com)

Joe Biden terve, mely szerint rekordmennyiségű olajat ad ki az Egyesült Államok a stratégiai tartalékaiból, átmenetileg csökkentette csak az árfolyamokat. A félelem túl erős volt, és győzedelmeskedni tudott. Erősebb faktornak számított a kínai gazdaság lassulása, hiszen a világ legnagyobb importőréről van szó. Az ország több városa lezárás alá került és emberek tízmilliói nem tudták elhagyni otthonaikat, így az üzemanyag kereslet is nagyban csökkent. Ehhez párosult a dollár erősödése, amely drágábbá tette az olajárakat, azonban ez sem tudta olyan mértékben csökkentetni a keresletet, hogy a piacot le tudja ezzel hűteni. Az ilyen mértékű változások sem tudtak eluralkodni a magas árfolyamokon. Most azonban felmerült az elemzők szerint annak lehetősége, hogy az olajárak visszatérjenek még az idei év folyamán a 2021 szeptemberében tapasztalt, 65 dolláros szintekre.

Miért nem sikerülhet az EU-nak az import betiltása?

Az elsődleges oka annak, hogy egy szignifikáns olaj tilalom nem fordulhat elő az az, hogy ehhez mind a 27 tagállamának egyhangú támogatása szükséges. Még mielőtt az EU 27 tagállama május 8-án összeült volna, hogy megvitassák az orosz olajtilalom előmozdítását, Magyarország és Szlovákia világossá tette, hogy nem fognak mellette szavazni. Nem meglepő a tiltakozás, hiszen két olyan országról van szó, akik nagymértékben függnek az oroszoktól. Egy adott infrastruktúra kiépítése az országok közt, amely nem tartalmazza az orosz olaj iránti igényt költséges és időigényes lenne. Ezt azonban egyes országok nem engedhetik most meg maguknak.

(www.shutterstock.com)

A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint Magyarország napi 70 000 hordót, vagyis a teljes olajimport 58 százalékát importálta Oroszországból 2021-ben. Míg Szlovákia esetében ez a szám még magasabb volt, napi 105 000 hordó, ami az összes olajimport 96 százalékának felel meg. Ilyen számok mellett az országoknak hatalmas kockázattal járna az adott olajimport betiltása. Más országok is erősen támaszkodnak az Oroszország déli Druzhba csővezetékére, amely Ukrajnán és Fehéroroszországon halad át, és egyértelművé tették, hogy nem hajlandóak támogatni az orosz olaj exportok tilalmát. Ide tartozik például Csehország is, aki napi szükségletének 50 százalékát importálja az agresszortól, illetve Bulgária, aki Oroszország gázimportjától függ nagymértékben.

További tagállamok, amelyek szintén különösen függnek az orosz olajimporttól például Litvánia. Napi 185 000 hordót, vagyis a 2021-es teljes olajimportjának 83 százalékát szerezték be az oroszoktól. Ott van még Finnország, akinek kereslete szintén 80 százalékban függ az oroszoktól. Még az Európai Unió azon engedélye, hogy Magyarország és Szlovákia 2024 végéig folytatja az orosz olaj használatát, és Csehország egészen 2024 júniusáig sem volt elég a közös megegyezéshez.

Újabb nehéz héten vagyunk túl

Az olajpiac egy újabb ingatag, hektikus héten van túl, mely alatt mindkét irányba mutatott körülbelül 5 dollárnyi elmozdulást. Folyamatosan jelen voltak a bullish és a bearish katalizátorok. Mindkét referenciaérték a keddi kereskedés elején egy nyolchetes magasságra emelkedett, aztán a nap későbbi szakaszában vissza is húzódott. A hetet bár nem szignifikáns mértékben, de gyarapodással tudta zárni. A jelenlegi árfolyam szerint a Brent 112,91 dollárnál jár, a WTI az írás pillanatában a 110,35 dolláros szinten tartózkodik.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock