Miután az amerikai S&P 500 index tavaly ötvenszer döntötte meg a záró értéke rekordját, úgy tűnik, a befektetők egyre kevésbé érdeklődnek az amerikai részvénypiac iránt. A Bloomberg adatai szerint 2015-ben olyan mértékű tőkekivonást szenvedett el a piac, amelyre 2000 óta nem volt példa.

Az amerikai részvényeket lekövető tőzsdén kereskedett alapokból idén már 16,8 milliárd dollárt vontak ki a befektetők, miközben 16,9 milliárdot toltak át a kötvénypiacra – írja a Bloomberg. Negyedéves szinten ilyen eltérés utoljára 2000-ben mutatkozott.

Noha úgy tűnik az amerikai részvények láthatóan maguk mögött hagyták az elmúlt időszak kissé gyenge teljesítményét, és a Nasdaq is 5000 pont fölé emelkedett, a volatilitás visszatért a piacra, amit az S&P 500 közelmúltbeli teljesítménye is mutat.

usa tőzsde wall-street-bull 121206Hűtlenség és félelem

Miután tehát a 9 negyedéven keresztüli emelkedés csúcsokra lőtte a részvényértékeléseket, ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése is egyre közelebb kerül, a befektetők kezdik feladni a részvénypiachoz fűződő két éve tartó hűségüket, melynek során 240 milliárd dollár áramlott a piacra.

„Az emberek egy kissé idegesek lesznek, amikor elérünk bizonyos küszöböket” – hangsúlyozza Karyn Cavanaugh, a Voya Investment Management vezető piaci stratégája. „Ilyenkor szeretik zsebre tenni a nyereség egy részét, arra számítva, hogy az év további része már nem lesz olyan jó, különösen, ha júniusban valóban bekövetkezik a kamatemelés” – teszi hozzá. Az S&P 500 egyébként 5,5 százalékot ralizott múlt hónapban, leküzdve a januári 3,1 százalékos csökkenést.

wall street usa tőzsde 121008Globális vonzalmak

A fejlett piacok globális képét nézve az látszik, hogy miközben az S&P 500 index februárban ismét rekordokat döntött, a monetáris enyhítések Európától Japánig a többi fejlett részvénypiacon is komoly ralikat generáltak, és egyre vonzóbbá tették az amerikai állampapírokat is, mióta Fed leállította az eszközvásárlási programját.

A Fed stimulusa által generált hatéves bikapiac és a megduplázódott vállalati eredmények után az S&P 500 18,7-szeres árazást tudhat magáénak, ami közel a legmagasabb érték 2010 óta. Ezzel szemben az MSCI All-Country World Index árazása mindössze 17,5-szeres.

Az erős dollár emellett a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint komoly csapást jelenthet a vállalati profitokra a jelenlegi és a következő negyedévben, ami az S&P 500 vállalati körében legalább 3,2 százalékos csökkenést jelenthet.

„Vannak olcsóbb eszközosztályok máshol” – mondja a Huntington Asset Advisors alapmenedzsere, Peter Sorrentino, hangsúlyozva, hogy komoly félelem van azzal kapcsolatban, hogy az erős dollár jelentős kihívásokat intézhet a nagy blue chip multinacionális vállalatokkal szemben.

pénzügyi iránytű 123rfZsebre tett pénz

A fenti trendeket támasztja alá, hogy a legnagyobb amerikai benchmarkot követő ETF-ből, az SPDR S&P 500 ETF Trustból 28,3 milliárd dollárt vontak ki a befektetők ebben a negyedévben. Eközben a kisebb vállalatokra fókuszáló iShares Russell 2000 ETF-nél 3 milliárd dollár volt a kiáramlás.

A jobb hozamok el is csábítják a befektetőket az Egyesült Államok piacairól. Az európai papírokra építő WisdomTree Europe Hedged Equity Fund és az MSCI EAFE Hedged Equity ETF például legalább 9,4 milliárd dollár értékű tőkét vonzottak ebben a negyedében, ami a legmagasabb érték az összes részvényalap között.

A befektetők ráadásul az opciós piacokon is aggodalmukat fejezik ki az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban. Az SPDR S&P 500 ETF Trust-on a „medvepiaci” szerződések 9,25 ponttal múlták felül a „bikákat” – derül ki a Bloomberg hat havi adataiból.

Jelenleg nagyobb aggodalom és habozás mutatkozik, mint ami a bikapiacok ilyen fázisában megszokott – mondja Dave Grecsek, az Aspiriant LLC kutatási igazgatója. Hangsúlyozza, sokan azon a véleményen vannak, hogy a mostani árak messze lehagyták a gazdaságot, és a közelmúltbeli nyereségeket igyekeznek gyorsan zsebre tenni.