Egy amerikai hírszerző ügynökség hozzáférhetett Kína távközlési hálózatához, miután feltört egy egyetemet – állította csütörtökön a kínai állami média.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség adathalászatot – egy olyan hacker technikát, amikor egy rosszindulatú linket tesznek egy e-mailbe – használt, hogy hozzáférést szerezzen a kormány által finanszírozott Északnyugati Műszaki Egyetemhez – állította a Global Times egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az amerikai hackerek a Global Times szerint “alapvető technológiai adatokat, köztük kulcsfontosságú hálózati berendezések konfigurációját, hálózatirányítási adatokat és alapvető működési adatokat”, valamint más fájlokat loptak el.

Az NSA hackelésének részeként az ügynökség beszivárgott a kínai távközlési szolgáltatókhoz, hogy az Egyesült Államok “ellenőrizni tudja az ország infrastruktúráját” – állította a Global Times. A Global Times meg nem nevezett forrására hivatkozva arról számolt be, hogy az Északnyugati Politechnikai Egyetem elleni támadásról hamarosan további részleteket fognak nyilvánosságra hozni. Kína már évek óta vádolja az Egyesült Államokat kibertámadásokkal, de konkrétumokat nem mondott. Az elmúlt hetekben azonban Peking egyre hangosabban fogalmazott, amikor egyes támadásokat az Egyesült Államoknak tulajdonított, ami a két nemzet közötti feszültség fokozódását jelenti a kiberszférában.

Ezzel szemben Washington és az amerikai kiberbiztonsági cégek az elmúlt években konkrét támadásokat tulajdonítottak Kínának. Az Északnyugati Műszaki Egyetem elleni állítólagos támadást először a kínai Nemzeti Számítógépes Vírus Veszélyhelyzeti Válaszközpont hozta nyilvánosságra a hónap elején. Az ügynökség azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy “több tízezer” kibertámadást intézett kínai célpontok ellen. Az Egyesült Államok a maga részéről Kínát vádolta meg tömeges hackertámadásokkal. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója februárban azt mondta, hogy Kína kibertámadásai “szemtelenebbek, kártékonyabbak lettek, mint valaha”. Wray azzal vádolta Kínát, hogy megpróbálja ellopni az amerikai információkat és technológiát.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/22/us-nsa-hacked-chinas-telecommunications-networks-state-media-claims.html