Egyrészt megjött, hogy a FED sem a kamthoz nem nyúl, sem QE 3-at nem hirdet, másrészt az ECB sem lép semmi lényegeset. A piaci szereplők csak néznek, hogy valóban nincs semmilyen elképzelés a válság kezelésére?

 A FED délutánja

Az aranyár megzuhant a szerdai, késő esti kereskedésben, miután a FED értésre adta, hogy a 0 és 0,15 %-os alapkamat változatlanul marad és ezt 2014 végéig változatlanul tartja.

Mivel a további könnyű pénz reménye kifakult, a shortosok ellepték a parkettet és lenyomták az árfolyamot, kicsivel 1600 dollár alá, de ez egy erős lélektani határ, amely megtartotta az árfolyamot csütörtök délelőtt is.

A FED FOMC (Federal Open Market Commitee, A FED stratégiai döntéshozó tanácsa) az USA gazdaságára vonatkozóan korábban úgy tartotta, hogy a a gazdaság mérsékelten bővül. Most úgy vélik, hogy a gazdasági aktivitás lelassult. Meglepetést keltett, hogy 2014 végéig vállalták a benchmarknak számító alapkamat extra alacsony szinten tartását. A megfigyelők azt várták, hogy ez kiterjesztésre kerül 2015-ig, immár 2008 óta.

“A komorabb értékelés azzal kinyilvánított akarattal párosul, hogy fokozottabb pénzügyi alkalmazkodás nem csekély lehetősége is lehetséges, további lépésekkel. Ez újra ráirányította a figyelmet Ben Bernanke, FED elnök Jackson Hole-ban 2010-ben tartott beszédére, ahol erősen megjövendölte a QE pénzügyi könnyítés második fordulójának eljövetelét.

A hírekre természetesen estek a pénzügyi és az árupiacok, míg a dollár értéke emelkedett. A hír és a reakciók nem voltak váratlanok, és mértékük csekély volt, végülis a 2012-es évben a helyzet már többször megismétlődött.

A fémpiacok bizonytalanok voltak abban, hogy a FED a kivárást választja -e a keddi megbeszélésen. A további élénkítés ideáját a múlt héten árazta be a piac az 1600-as szint fölé emelkedve, most ezen élénkítési prémium került kiárazásra.

Egyes elemzők úgy gondolják, hogy az arany és az ezüst mögött stabil fundamentális hátteret jelent az, hogy a FED megismételte az esetlegesen leromló helyzetben történő lépéseinek LEHETŐSÉGÉT.

Így például a péntekre várt munkaügyi adatok alapvetően bemutatják a piac résztvevőinek a gazdaság egészségi fokát. Furcsa módon aranyemelkedés csak egy feltűnően rossz munkaügyi adat után következhet, mert a piac nem a közvetlen gazdasági hatásokat figyeli, hanem a FED esetleges reakcióját. A piaci konszenzus az elemzők között 8,2 %-on maradó munkanélküliségi ráta 100 000 új munkahely teremtéssel.

Többek szerint a FED – nem változtató – döntése helyes volt, figyelemmel az ECB ülésére, mivel a FED előbb látni szeretné, hogy mit kezd az ECB az adósságválsággal, különösen Mario Draghi múlt heti kijelentése után, miszerint meg fogják védeni az eurót. A FED bármilyen lépése nem várható szeptember előtt.

A piac tehát Draghi úr csütörtöki bejelentéseire vár, mivel ő tartja ujját Európa ütőerén, és végre valamilyen pozitív bejelentésre lenne szükség.

A nemesfémek, kőolaj, részvénypiacok és némely devizák a hét első napjait kivárással töltötték és azzal, hogy egyes piaci résztvevők némi nyereséget próbáltak elérni abban az esetben, ha a központi bankok képviselői belemennek a játékba. Amíg az arany az 1600-as szint felett van, a mindkét irányba kicsapó ármozgások nem mutattak egységes tendenciát és leginkább a FED és az ECB könnyítési hajlandóságával kapcsolatos kihunyó remények időleges felélénkülését, majd újabb kiábrándulását mutatták. Ezek a ciklusok február óta váltják egymást a júliusi nagyobb kiugrásig, és lényegében csupán a FED-del kapcsolatos remények mozgatják. Az ülések előtt felmegy az árfolyam, a kiábrándító döntéshiányban pedig elvész a beárazott prémium.

A címoldalakon olyan hírek olvashatók, hogy “esik az olaj a FED elmaradó gazdaságélénkítése miatt” vagy ” az arany kicsit emelkedett, amint a központi bankok lépésére vár a piac”, majd ezt követve ” az arany lejjebb esett, az ingatlanpiaci és jövedelmi statisztikák után”. Ezek végén persze a bizonytalanság uralkodik anélkül, hogy valamilyen trend megállapítható lenne.

Az arany egyelőre az 1600-as szint felett maradt, az ezüst 28 dolláron, és a DJIA is esett csekély mértékben. Mivel a német keményvonalas pózolás miatt (- miszerint nem kaphat banki jogosítványokat az EMS (= Európai Stabilitási Mechanizmus) és nem finanszírozhat államkötvényeket) az euró az 1,23-as szinten stagnál.. A Merkel koalíció tényleg elutasít egy ilyen jogosítványt az EMS részére, mert ez egyikük szerint (ezt a Szabad Demokrata Pártot vezető Rainer Bruedele mondta a Die Welt-nek)ez egy “vagyonpusztító fegyver” lehet, mivel inflációhoz vezethet. Az ESM nyilvánvalóan nem válhat az ECB “rossz bankjává” nyilatkozta Bathle úr, Merkel pártjának költségvetéssel foglakozó képviselője a Tagesspiegel-nek. Ez a verbális zűrzavar persze Mario Draghi múlt heti nyilatkozatára adott visszautasítás, hogy lehűtsék a várakozásokat.

Mario Draghi azt találta mondani, hogy “bármit megtesznek az euró megmentésére”, amit a szereplők úgy kezdtek értelmezni, hogy “bármit megteszünk, amit Németország megenged részünkre az Unió veszélyeztetése nélkül”. Kis meglepetést keltett, hogy az IMF az eurózóna válságával kapcsolatban nem vár gyors döntést (pláne nem könnyű vagy olcsó megoldást), és ez fenyegeti a világgazdaság stabilitását. A becslések a zűrzavar fennmaradására a fél évtől a több évig tartanak. Timothy Geitner, az USA Kincstár vezetője látogatást tett Styl szigetén Wolfgang Schauble német pénzügyminiszternél, amiről közös közleményben hangsúlyozták, hogy ” amint annak szükségessége újra előtérbe került az európai politikusokkal kapcsolatban, hogy alakítsanak ki és alkalmazzanak minden szükséges reformlépést a pénzügyi és bizalmi válsággal megoldására Geithner főtitkár Úr és Schauble miniszter úr szintén vették az európai vezetők múlt heti üzenetét, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést az euróövezet stabilitásának megőrzésért”. A szép mondatot azonban semmilyen intézkedés nem látszik követni, a németek hajthatatlanok.

Az arany hete a CFTC (Usa Tőzsdei felügyelet) által kibocsátott háttérhír iránya ellenében alakult, miszerint a korábbi héten a nettó pozíciók többsége a short oldalon állt fel. A long pozíciók 17 535 darabbal csökkentek és a short 607 pozícióval növekedett. A befektetési alapok és magán befektetők a legkevésbé bikapiac irányultságúak 2008 óta!

Az aranypiac fizikai részére tekintve új indiai vezető hírbe került az a friss becslés, amely az ország júliusi importmennyiségének 35 %-os csökkenését becsüli a belföldi, rúpiában mért magas ár miatt. A júliusi indiai import nem lesz több 45 tonnánál, mivel az igény India vidéki területein igen szerény és a gyenge monszuncsapadék tovább csökkenti a termést, és a fizetőképes aranykeresletet.

A termelőket tömörítő Arany Világtanács (World Gold Council) prognosztizálta, hogy India aranykereslete immár második éve csökkenni fog és hasonlóan a kínai igényt is lejjebb állapította meg 1000 tonna helyett 870 tonnára. Közben a legnagyobb amerikai éremgyártó a US Mint -is közzétette, hogy az American Eagle érméből júliusban a tavalyinál 42 %-kal kevesebbet adtak el.

A fentiekből jól látható, hogy az arany önmagától nem fogja meghaladni az 1630-as ellenállást, csak a központi bankok intézkedése esetén.

Amikor a közép- és rövidtávú aranyár-alakulás kerül szóba, a piacon nem sok optimizmus található. Egyik nap egy FED nyilatkozat, másnap az ECB kommüniké vagy egy pénteki munkaügyi adat eredményezhet tűzijátékot (mind az emelkedő, mind az eső oldalon).

A grafikon elemzése alapján az aranyár éppúgy eshet 1526-ig, mint akár 1630-ig is emelkedhet.

Az UBS svájci nagybank elképzelte, hogy az arany 1700 dollár fölé emelkedik a Wyoming állambeli Jackson Hole-ban tartott szimpóziumon, a szeptemberi FED tanácskozás idején. Ehhez nem lehet fundamentumokat rendelni, csak a szubjektív megítélések dönthetik el ennek realitását. Ezzel ellentétesen a Natixis francia bank jövő évre úgy véli, hogy az aranyár akár 1225 dollárra is leeshet.. A Bloomberg azt közölte, hogy a három legmegbízhatóbb aranyár elemzője év végi aranyárra egyre inkább szétágazó jövendöléseket tett. A legmegbízhatóbbnak tartott ausztrál elemző, a Westpac banktól azt várja, hogy az aranyár középtávon folytatja a csökkenést. Az oka szerinte az, hogy az arany elveszti biztonsági tartalék szerepét, mivel az emberek inkább a dollár devizát tekintik biztonságosnak, bár esetleges QE3 az aranyat is fellökheti. Szerinte a közeljövő az 1500 dollár alatti szintet is meghozhatja. Ezzel ellentétben a Commerzbank és ANZ kollegák új árcsúcsról írnak egy éven belül.

Legjobb, ha a túlzásokat figyelmen kívül hagyjuk.

A mikrofon ezennel átkerül a FED-hez, hallunk egy valódi válasz a korábbi pénzpolitikai felvetésekre. Vagy nem. Aztán a FED továbbadja az ECB-nek, a “holnap mindent megteszünk” Draghi úrnak.Ő vagy erősen cselekszik, vagy nem. Az írástudók azt állapították meg, hogy Mario bejelentése hozta fokozott várakozási helyzetbe a piacokat a múlt héten.

Valójában nem fog történni semmi az augusztusi szabadságok ideje alatt.