További, már-már megszokott emelkedés a piacokon, mi a háttér?

A tegnapi nap folyamán több fontos hír is napvilágot látott, amiknek köszönhetően jelentős emelkedés bontakozott ki az irányadó tőzsdéken, illetve a határidős indexek is szárnyalást vetítenek előre. Bár az elmúlt időszakra általában jellemző az erős emelkedés, főleg az elnökválasztás óta, most mégis több hír is katalizátorként hathatott a nemzetközi piacokra.

Joe Biden ugyanis több embert is megnevezett a leendő kabinetének tagjaiból. Közülük is leginkább a pénzügyminiszter személyére figyeltek a befektetők, hiszen a jegybankelnök mellett neki jut a legnagyobb szerep a gazdasági élet és a tőkepiac szabályozásában. Apropó, jegybankelnök: az új pénzügyminiszter nem más, mint a FED korábbi elnöke, Janet Yellen.

AP source: Biden taps ex-Fed chair Yellen to lead treasury
apnews.com

Vélhetően a piacok örültek a hírnek, hogy egyrészt nem egy baloldalibb kötődésű demokrata politikus tölti be a pozíciót, másrészt hogy már általuk jól ismert, tapasztalt szakember fogja elfoglalni a pénzügyminiszteri posztot januártól.

Antony Blinken pályázik a legnagyobb eséllyel a Biden-kabinet külügyminiszteri pozíciójára. Magyar szempontból azért igazán érdekes lehet, ha ez valóra válik, mert félig magyar származású a diplomata, ezért új megvilágításba kerülhetnek az egyébként is valószínűleg átalakuló amerikai-magyar kapcsolatok.

Mindezek mellett a koronavírus kezelésével kapcsolatban is jó hírek érkeztek, elkezdődtek ugyanis a korlátozások feloldása például Nagy-Britanniában, vagy Csehországban is. A közelgő vakcina híre tovább fűti a tőkepiacokat, látszik ugyanis a fény az alagút végén a koronavírus válságból. Ennek megfelelően a határidős részvényindexek jelentős emelkedést mutatnak, pozitívan niythat a DAX és a BUX is a keddi napon.