Csak kapkodhatjuk a fejünket, pedig viszonylag logikusan viselkedik a papír.

Az elmúlt két nap leginkább izgalmas sztoriját a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) egyértelműen a 4IG-nek köszönhettük. A cég a szó szoros értelmében néhány óra különbséggel járta meg a mennyet és a poklot, ráadásul ma úgy tűnik, hogy még mindig nincs vége a volatilitásnak. De egyáltalán, mivel is foglalkozik a talán kevéssé ismert, de utóbbi években felfutóban lévő cég, és mi okozhatta a szélsőséges emelkedést, majd pedig lefordulást? Ennek próbálunk utánajárni a cikkben.

4IG – dióhéjban

A 4IG alapvetően egy informatikai cég, amire valamilyen szinten a nevéből is következtetni tudunk. A magyar tőzsde honlapja szerint az alábbiakban foglalható össze a cég története:

„A 4iG Nyrt. jogelődjét 1990-ben egyedi szoftveralkalmazások fejlesztésére alapította magyar fejlesztők egy csoportja, akik célul tűzték ki, hogy a hazai piacon meghatározó kompetenciát építsenek fel Java, Ingres és más nyílt szabványú és forráskódú technológiákra. 2004-es tőzsdére lépése óta a cég több sikeres akvizíciót hajtott végre, így jelentős mértékben szélesítette tevékenységi körét és termékportfólióját. Az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerrel rendelkező holding leányvállalatai alkalmazásfejlesztéssel, vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, informatikai infrastruktúrával, IT üzemeltetéssel, szervizszolgáltatással, üzleti intelligenciával, bankinformatikával és IT alkalmazások integrációjával foglalkoznak.”

A cég elnök-vezérigazgatója Jászai Gellért, akinek nyilatkozataival találkozhatunk a céggel kapcsolatosan időről időre a magyar sajtótermékekben. Az üzletember egyben a cég főtulajdonosa, egyéb tulajdonosok mellett a közkézhányad jelenleg valamivel több, mint 35 %.

A közelmúltban a cég azzal került be a hírekbe, hogy megvásárolja a DIGI-t, és ezzel a távközlési piacon is jelentős részesedésre tesz szert a 4IG. Ráadásul a vállalat eredménytermelésére sem lehet panasz: a járvány sújtotta 2020-as évben is közel 4,2 milliárd forintos adózott eredményt értek el az előző évi 3,3 milliárdos profit után. Meg is látszik a dinamikus fejlődés a részvényárfolyam is, jelenlegi helyzet szerint is körülbelül másfélszer annyit ér egy 4IG részvény, mint az idei év első napjaiban.

4IG székház-lendületesen növekszik a cég

Bomba hír érkezett

A tegnapi napot is eleinte magába foglaló, illetve az azt megelőző rally fő kiindulópontja egy augusztus 25-ei hír volt. Ekkor jelentette be a vállalat, hogy megveheti az Antenna Hungária többségi részesedését, és ezzel az állammal karöltve hoz létre egy távközlési szuperholdingot. Az erre való kitörés teljesen érthető fundamentális szempontból, hiszen a DIGI után újra jelentős akvizíció van terítéken a cég életében, ráadásul az állami támogatás tovább növeli a hír pozitív voltát. A 600 és 700 forint közötti szintekről a héten már 1000 forint fölé emelkedett a cég papírjainak árfolyama, ez egy hatalmas rallynak számít még akkor is, ha kisebb kapitalizációjú cégről van szó. A forgalom ráadásul az egész szárnyalás során kiemelkedően magas volt, ami megerősítette a kitörést.

Lendületes korrekció után – merre tovább?

Az igazán érdekes persze az volt, hogy tegnap a csúcsról hatalmas zuhanást mutatott be a 4IG részvényeinek árfolyama. Végül a tegnapi napot több, mint 12 %-os mínusszal zárta a papír, ami meglepő lehet akár még csak a tegnapi nap első felében tapasztalt hangulathoz mérten is. Az ok valószínűleg a technikai jellegű korrekció mellett a profitrealizálás is lehetett leginkább. Egy ilyen mértékű emelkedés után ugyanis egyáltalán nem meglepő, hogy a korán beszállók realizálják a megszerzett nyereségüket. Ha az emiatt fellépő részvénykínálat miatt esni kezd az árfolyam, akkor az tovább gerjeszti a folyamatot, hiszen egyre többen akarhattak még jó áron kiszállni a részvényből.

A korrekció ellenére sem panaszkodhatnak a részvényesek (www.investing.com)

Ezt igazolja a mai mozgás is, ugyanis most éppen pluszban jár a 4IG árfolyama, nem látszik tehát egyelőre folytatódni a tegnap elkezdett zuhanás. A továbbiakkal kapcsolatban vélhetően azért nem érdemes folyamatosan ennyire szélsőséges mozgásra számítani. Kulcskérdés lehet, hogy meg tudja-e őrizni a 4IG az árfolyamemelkedésének nagy részét, amennyiben igen, akkor akár a jelenlegi szinteken is erős bázist építhet ki a további erősödéshez. Ha azonban elolvadnak az augusztus vége óta összeszedett pluszok, akkor a fentebb kifejtett akvizíciós lehetőség sem hozta meg a befektetők kedvét – utóbbi scenárióra azért értelemszerűen kevesebb az esély.