Rendezett a külső környezet a Mol számára.

Nem sok izgalmas momentum  történik mostanában, ha a Mol árfolyamára nézzük. Gyakorlatilag az osztalékszelvény leesése óta egy körülbelül 100 pontos sávban mozog az olajmulti árfolyama. Egyelőre nem sok jel mutat a sávozás befejezésére, de azonosíthatunk némi pozitív indikátort.

Fundamentumok – adottak

A Molnak 4 szegmense, üzletága van. Az upstream (kutatás-termelés), a downstream (finomítás-feldolgozás), a fogyasztói szolgáltatások, valamint a gázüzletág. Utóbbi a messze legkisebb eredményhatást felmutató üzletág, de a szokásos számait általában hozza. Leginkább az első 3 szegmensre érdemes tehát koncentrálni, a Mol esetében ezzel ki is deríthető, hogy hogyan áll a cég fundamentális helyzete.

A kutatás-termelés eredményességét leginkább a kőolaj árfolyama befolyásolja, hiszen ebben a szegmensben a nyers olaj felszínre hozása történik. Az azeri olajmező 2019-es megvétele óta kiemelten fontos az upstream, így fontos szorosan követni a fekete arany árfolyamát. Ezzel kapcsolatban jó hírek vannak, ugyanis stabilan képes 70 dollár felett tartózkodni a Mol számára leginkább releváns Brent típusú olaj árfolyama. A koronavírus-válság előtt többnyire 55 és 60 dollár között mozgott a kurzus, így sikerül az upstreamnek is felülmúlnia korábbi eredményeit.

Kedvező a külső környezet a Mol számára

A downstream szegmens számára a csoportszintű finomítói marzsok a leginkább fontosokat, ez mutatja ugyanis meg, hogy hordónként hány dollár nyereséget ér el a finomításból a Mol. A csoportszintű marzs augusztusban 6 dollár volt hordónként, ami közel másfél éves rekordnak felel meg. Ráadásul a júliusi adat is igen pozitívra sikerült, így egy erős szeptemberi adat már jól látható lehet a következő gyorsjelentésben is.

A fogyasztói szolgáltatások eredményét már jóval nehezebb megbecsülni előre, ugyanis a benzinkutak forgalmáról nincs ilyen mérőszámunk. Az általános gazdasági fellendülés, valamint a tény, hogy a Mol bővíti kúthálózatát, jó számokat is hozhat az olajvállalat számára a továbbiakban is. Ez a szegmens általában felül is szokta múlni a gyorsjelentésekben a hozzá kapcsolódó elvárásokat.

Merre indulhat az árfolyam?

A fentiekben tükrében tehát a fundamentumok pozitívak, ugyanakkor a nap végén az a lényeg, hogy ezt a befektetők miként értékelik. Az Evergrande botránya a Mol árfolyamát is visszavetette, azonban azóta újra a sávtető közelébe erősödött vissza a második legnagyobb magyar blue chip árfolyama. Amennyiben sikerülne újra 2500 fölé emelkedni, akkor jelentősebb távlatok nyílhatnak meg a Mol számára; a történelmi csúcs azonban még nagyon messze van. Esés esetén a sáv alja jelentheti a legfőbb támaszt, illetve a mozgóátlagok is megállíthatnak egy esetleges árfolyamcsökkenést.

Sávtetőn a Mol (www.investing.com)

https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/publikaciok/kulso-kornyezet#nav-2020

A cikk szerzője Mol részvényekkel rendelkezik.