2024 április 30

Így segítik a hallgatókat a piacképes tudás megszerzésében

A versenyen bemutatják és díjazzák a nemzetgazdaság versenyképességéhez hozzájáruló innovatív termékeket, technológiákat, szolgáltatásokat. A gyakornoki programmal közelebb hozzák a tudományos és a piaci szférát egymáshoz, és segítik a hallgatókat a piacképes tudás megszerzésében. A versenyre és a gyakornoki programra február 15-ig lehet jelentkezni.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az eseményen hangsúlyozta, hogy egy állam sikere nagymértékben függ attól, miként tud reagálni a világgazdasági kihívásokra, meg tudja-e ragadni a kínálkozó lehetőségeket.

Elmondta, a fejlesztéspolitika eszközrendszere alkalmas arra, hogy új irányba terelje a magyar gazdaságot, a kormány 700 milliárd forintot ad az innováció támogatására 2014-2020 között, köztük a nagyvállalatok és a kis- és közepes vállalkozások együttműködésében megvalósuló innovációra, a kkv-k innovációs képességének növelésére, a felsőoktatási intézményekben a valós kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységére.

A helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy míg az Európai Unióban száz cégből harminc rendelkezik jelentős innovációs képességgel, addig Magyarországon mindössze tizenhárom.

20 millió jut a programra

Ducsai-Oláh Zsanett, az EFH elnöke kiemelte, hogy a támogatóknak köszönhetően a verseny és a gyakornoki program összesen mintegy 20 millió forintból valósul meg. Az innovációs pályaművekből kategóriánként a három legjobbat választják ki, ezekről filmet készítenek, a közönség pedig áprilisban szavazhat róluk. A kategóriák győztesei külföldi tanulmányúton vehetnek részt, így nemzetközi visszajelzést kaphatnak a projektjükről.

Az egészségipari innovációs díjat a Sanofi-Aventis Zrt., a digitális város innovációs díjat a T-Systems Magyarország Zrt., az agrár- és élelmiszeripari innovációs díjat az Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. támogatja. A gyakornoki programra jelentkezők közül a legkiválóbb hallgatók 6 hetes, szakterületüknek megfelelő szakmai gyakorlaton vehetnek részt a programot támogató T-Systems Magyarország Zrt.-nél, illetve a Sanofi-Aventis Zrt.-nél.

A programhoz különdíjat ajánlott fel a Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség (Hipavolon) és a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ.