2024 április 30

Hétszázmilliós támogatás a békési kkv-knak

A Békés megyei kis- és közepes vállalkozások 2012-ben összesen 700 millió forint munkahelymegőrző támogatást nyertek el az Országos Foglalkoztatási Alap központi és megyékre decentralizált kereteiből – mondta Erdős Norbert megnyitó beszédében.

A kormánymegbízott a munkahelymegőrző támogatások jelentőségéről szólva kiemelte: a megyében november közepéig 101 vállalkozás nyert támogatást 1500 munkahely megtartásához, a támogatás közvetetten további 3143 munkahely megmaradását segítette elő.

Nagy Ágnes igazgató, a kormányhivatal munkaügyi központja részéről elmondta: a vállalkozók átlagosan hat hónapra nyertek foglalkoztatási támogatást, ami egy fő esetében a bruttó bérek és a hozzákapcsolódó közterhek 25-90 százalékának átvállalását jelenti a támogatás idejére. A pályázónak hasonló időtartamú továbbfoglalkoztatásra kell kötelezettséget vállalnia.

Békés megyében a nyertes vállalkozásoknak több mint ötven százaléka 20 fő alatti létszámmal dolgozik, 33 százalékos arányt képviselnek a 20-50 fő közöttiek és tíz százalékuk foglalkoztat 50 főnél több dolgozót. A legtöbb pályázó az építőiparban, a textiliparban, a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a sütőiparban tevékenykedik.