2024 április 30

Kockázatos Ázsia növekedése

Az ázsiai gazdaságoknak emelkedő kamatlábakkal és a tőkeáramlásban, valamint az eszközárakban fellépő volatilitásra kell felkészülniük, miután a globális likviditás egyre szűkül – közölte friss jelentésében az IMF.

Négy fő veszélyforrás

A globális pénzbőség csökkenése az egyik azon négy fő kockázat közül, melyekkel az ázsiai gazdaságoknak szembe kell nézniük. Veszélyt jelenthet emellett a kínai gazdaság növekedésének a tervezettnél nagyobb ütemű visszaesése, valamint a japán stimulus csökkenő hatékonysága. Utolsóként kockázati tényezők lehetnek mindazon politikai és geopolitikai feszültségek, amelyek negatív hatást fejtenek ki a kereskedelemre – írja a Bloomberg.

ázsia térkép iránytű 123rfA Valutaalap kiemeli, hogy a reformok nem csak azért lényegesek, hogy középtávon fenntartsák az ázsiai növekedés vezető helyét, hanem azért is, hogy rövidtávon megmaradjon a befektetői bizalom, illetve biztosítva legyen a pénzügyi stabilitás.

A legkomolyabb lefelé mutató kockázatot egyértelműen a globális pénzügyi feltételek szűkülése mutatja, amely elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi lazítási (QE) programjának folyamatos visszafogásának eredménye. Azonban az írás hangsúlyozza, hogy a legtöbb gazdaságban fennálló alacsony infláció enged még mozgásteret további növekedésösztönző lépéseknek a monetáris politikákban.

Kilátások

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Kína gazdasága idén 7,5, míg jövőre 7,3 százalékkal bővülhet. Japán esetében idén 1,4, 2015-ben pedig 1 százalékos növekedést mutat az előrejelzés.