2024 május 26

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban. Közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Hozzátették, hogy az áremelkedés hátterében a megnövekedett kereslet állt, mert az agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac kedvelt terepe. A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a Pest vármegyében található települések 70 százalékában nőtt a népesség és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el.

Hozzátette, hogy két évtized alatt több településen is megduplázódott a lakosságszám, ilyen például Délegyháza, Telki, vagy Pócsmegyer, a vándorlási többlet pedig hatott az árakra. A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor megállapítható, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot – ismertette Soóki-Tóth Gábor.

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral. Majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel. A vármegye 18 járása közül a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal. A középmezőnyben található egyebek mellett a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvári és Gödöllői járás 600 ezer forintos fajlagos árral. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb. A Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

Képek forrása: Shutterstock