2024 május 26

Oroszország – Lassult a GDP-növekedés

Oroszországban lassult a gazdaság éves szintű növekedése márciusban februárhoz képest. Eközben mérséklődtek a kiskereskedelmi eladások tavaly márciussal összevetve. A munkanélküliség pedig rekordalacsony szintre esett.

A hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciussal összevetve, ami lassulás a februári 7,6 százalék éves szintű bővülés után. Januárban 4,6 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye – áll a gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében. A minisztérium számításai szerint az első negyedévben 5,4 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

Javították az előrejelzéseket

A múlt héten a gazdaságfejlesztési minisztérium és a jegybank is javította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A minisztérium 2,3 százalékról 2,8 százalékra javított. A jegybank pedig 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra változtatta becslését. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április elején ismertetett globális előrejelzésében 3,2 százalékra emelte az orosz GDP idei növekedésével kapcsolatos várakozását az addigi 2,6 százalékról.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalomnövekedés 11,1 százalékra lassult éves összevetésben a februári 12,3 százalékról. Elemzők nagyobb lassulást, csupán 7,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést vártak márciusra. Az idei első három hónapban 10,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az élelmiszerek kiskereskedelme márciusban 7,8 százalékkal nőtt a februári 8,7 százalék bővülés után éves szinten. A nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 14,4 százalékkal nőtt a februári 14,7 százalékot követően.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium frissített előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom 7,7 százalékkal nő az eddig becsült 3,6 százalék helyett. Tavaly 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Oroszországban rekordalacsony, 2,7 százalék volt a munkanélküliség márciusban a februári 2,8 százalék után a statisztikai hivatal adatai szerint.

Oroszország - Lassult a GDP-növekedés

Elemzők növekvő, 2,9 százalékos márciusi munkanélküliségre számítottak. Tavaly márciusban a ráta 3,5 százalék volt. Márciusban a munkanélküliek száma 2 millió 26 ezer volt. Mindez 83 ezerrel kevesebb februárhoz viszonyítva.

Képek forrása: Shutterstock