2024 május 25

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási eljárást. Azonban egyelőre a szakmai körökben is nagy a bizonytalanság, mindössze egy nyilvános szerkezetátalakítási eljárás indult a törvény hatályba lépése óta. Hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda közleményében.

Azon cégek számára, amelyeknek gazdasági, szervezeti, pénzügyi értelemben vett átalakításra van szükségük meglévő vagy várható fizetési nehézségek miatt, a követeléseik átütemezésére, valamint a hitelezőikkel való egyeztetésre a szerkezetátalakítási eljárás lehet az optimális eszköz – írták.

Németh Csaba, a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda tőkepiaci és banki szakjogásza kiemelte, hogy az eljárásban a vállalkozás indíthatja meg az eljárást a neki alkalmas időpontban. Mivel annak nem feltétele, hogy a fizetésképtelenség beálljon vagy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezzen. Ugyancsak a cég határozza meg bevonni a kívánt hitelezők körét. A bevonni kívánt konkrét követeléseket, és kiválaszthatja a szerkezetátalakítási szakértőt, akivel a szerkezetátalakítás során együtt kell működnie. A szakértő díjában is a felek állapodnak meg – tette hozzá.

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása

Az eljárás fontos előnyei közé sorolták, hogy a reorganizációra készülő vállalkozásnak nem kell attól tartania, hogy a szerkezetátalakítási eljárás megindítása miatt a bankja felmondja a hitelszerződését. A szerkezetátalakítási eljárás megindítása és az abban elrendelt moratórium nem jelenthet úgynevezett default eseményt az adós esetleges (banki) finanszírozási szerződései vonatkozásában. A szerkezetátalakítási eljárás. Az abban elrendelt moratórium nem lesz nyilvános, arra történő utalás a reorganizációra készülő vállalkozás cégnevében nem jelenik meg.

Képek forrása: Shutterstock