2024 június 21

Kivonulhat Romániából az E.ON

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató – jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.

„Számba vesszük az összes lehetőséget. A kérdés az, hogy a kockázatok és a hozamok indokolják-e az ottani tőkénket” – idézi az economedia.ro Leonhard Birnbaumot szerdán. A cégvezető szerint a bukaresti kormány által a gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár. Illetve a kompenzációs rendszer miatt merült fel, hogy a vállalat kivonuljon a romániai piacról. Az E.ON vezérigazgatója a stabilitást és a kiszámíthatóságot hiányolja Romániában – ismertette a távirati iroda.

„A romániai szolgáltatási üzletágban akkora a kockázat, hogy 2022-ben és 2023-ban elveszítettük azt, amennyit 20 év alatt nyerhettünk volna” – nyilatkozta Birnbaum. Piaci források szerint az E.ON felvásárlása iránt érdeklődik a Romgaz állami gázipari vállalat, valamint az OMV Petrom. A német E.ON-nak két cége van Romániában: az E.ON Energia Romania SA és a Delgaz Grid SA. 2022. évi árbevételük 15,453 milliárd lej (mintegy 1200 milliárd forint) volt, és 483 millió lej (mintegy 37,5 milliárd forint) veszteséggel zárták az évet. A 6 ezer embert foglalkoztató E.ON az egyik legnagyobb energiaszolgáltató Romániában, 3,4 millió lakossági és céges ügyfele van.

Címlapkép forrása: Shutterstock